Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dej Bůh štěstí, ať nás toto již nikdy nepotká aneb jak vznikl svijanský kroužkovaný Sváteční ležák 2020

28. 05. 2020 | 0:00

Na oslavu znovuotevření restaurací byl ve Svijanech naražen sud Svátečního ležáku, uvařený za nejhlubší koronavirové krize speciálně pro tuto dlouho očekávanou událost. Příběh vzniku tohoto mimořádně povedeného ležáku přitom je sám o sobě velmi inspirativní a dokládá trefnost latinského úsloví "Amat victoria curam", česky "Štěstí přeje připraveným".

Reportáží o tom, jak pivovary vylévaly prošlé pivo, které nebylo komu prodat, bylo ve světě i u nás publikováno nespočet. "Na rozdíl například od vína je zužitkování starého piva celkem problematické. Běžné pivo má, třeba oproti dvanáctiprocentnímu vínu, ani ne poloviční množství alkoholu, takže zprávy o pokusech zpracovat ho při výrobě desinfekce jsou asi přehnané. Staré pivo lze v malých množstvích přidávat na přilepšenou prasatům, ale opravdu opatrně," vysvětluje Roman Havlík, ředitel pivovaru Svijany. Nějaké pivo skončilo i zde v pivovarské čističce odpadních vod. Mimo jiné proto, že Svijany svým odběratelům zdarma měnily prošlé pivo za nové
Pivovar Svijany jako jeden z mála v celoevropském měřítku důsledně používá tradiční technologie výroby piva.Chmurný osud nepostihl čtyři sta hektolitrů speciálně uvařeného velikonočního Svátečního ležáku. Ten se díky umění sládka Petra Menšíka a týmu zaměstnanců svijanského pivovaru povedlo nejen zachránit, ale učinit ještě zajímavějším. Svijanská piva jsou nepasterovaná. Jako jediní v Česku nepasterované pivo stáčejí i do plechu, což vyžaduje mimořádnou výrobní kázeň."Myslím, že mi pomohlo, že už nejsem úplně nejmladší a pamatuji některé staré postupy. Teď se nám hodilo je uvést zase do praxe. A kromě toho to pozvedlo pivo na další level, protože je fakt lepší a obsahuje spoustu vitamínů", konstatuje sládek Menšík, který za koronavirové krize využil svých zkušeností z mládí, kdy působil v jabloneckém pivovaru, který zásoboval Jizerky a Krkonoše, což jsou specifická pivní teritoria. Vlastně jen zopakoval, co si již vyzkoušel před čtyřmi lety. Takzvané kroužkované pivo, o kterém je řeč, totiž ve Svijanech poprvé vyrobili, když se v červnu 2016 slavnostně otevíral svijanský zámek, patřící pivovaru. My u toho tenkrát nechyběli, jak dokládá archivní video níže.

Ale dejme slovo Petru Menšíkovi: "My původně chtěli vyrobit Sváteční ležák na Velikonoce. Jenomže jak víte, Velikonoce tak nějak nebyly. Takže jsme měli ve sklepě výborné pivo uvařené z humnových sladů, chmelené chmelem z našich chmelnic, tedy speciál mimo náš běžně balený sortiment, a uvažovali jsme, co s ním uděláme, než se otevřou restaurace, pro které byl určený." Krize tak pomohla zopakovat majstrštyk, vyzkoušený u příležitosti dokončení rekonstrukce zámku
Svijanský pivovar koupil a zrevitalizoval svijanský zámek a přilehlou kapli. Z místa se stalo kulturní centrum a hotel.Sládek Menšík pokračuje: "My už v minulosti u jednoho našeho piva, což byl Zámecký máz, vyzkoušeli technologii, která se kdysi používala při zavážení horských chat, když ještě nebyly rolby, takže v zimě nebylo možné nahoru vozit sudy. A ty sudy tehdy byly navíc dřevěné nebo hliníkové, takové, u kterých nešlo zaručit striktní hygienické podmínky ani čistotu piva, takže mělo omezenou trvanlivost. Aby se pivo dalo do hor navézt na podzim a vydrželo přes zimu, se tehdy řešilo tak, že hotové pivo se v sudech znovu zakvasilo rozkvašenou mladinou. Takzvaně se okroužkovalo. Sudy pak ve studených horských sklepích pomalu dokvášely a živé kulturní kvasinky zabránily vzniku nějaké infekce nebo něčeho jinak nepatřičného."
Letmý pohled do bohaté historie pivovaru Svijany.Geniální finta pivo ochránila celou zimní sezónu. Petr Menšík dodává: "Jak kvasinky pomalu prokvášely, měnil se pochopitelně postupem času charakter toho piva, mimo jiné se stávalo jemnější. Toto pivo je tedy trochu jiné a hlavně hrozně zdravé, protože obsahuje živé kvasinky. Takže abychom náš Sváteční ležák udrželi v kondici, tak jsme ho okroužkovali a vyrobili z něj okroužkovaný Sváteční ležák." A kouzlo se povedlo, vzniklo pivo úžasné jantarové barvy, limitovaná edice pro svijanské restaurace a vybrané restaurace, které Svijany zavážejí
Slavnostní okamžik se blíží, vše potřebné je připraveno.Průběh slavnostního naražení prvního sudu jsme zachytili opět na video. Video dále obsahuje rozhovor s oběma aktéry. Ředitel pivovaru Roman Havlík hovoří například o tom, že do akce Zachraňhospodu.cz se zatím přihlásilo přes 9 600 spotřebitelů. Dosud se vybralo skoro 10 milionů korun, které se rozdělí mezi 1656 hospod. Sládek Petr Menšík přidává pár zajímavostí o svijanském pivu. 

Pivovar svůj postup nijak netají, naopak, sládek Menšík vysvětluje: "My jsme se to snažili poradit i některým kamarádům sládkům, bohužel ty rady někdy přišly pozdě, protože jim pivo stačilo zkysnout. Ale jak vidíte, naši předkové si uměli poradit a dokázali pivo ochránit, ačkoliv měli daleko horší hygienické a technologické podmínky než my dnes."
Tak na zdraví a na restart!Kroužkovaný ležák jantarové barvy je na čepu!Text, foto, video Mad & Darka