Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do Mimoně přijelo na druhé setkání osmdesát historických kočárků a několik rebornů

15. 05. 2019 | 0:00

Srazů sběratelů historických kočárků se v Česku pořádá mnoho, většinou ve stylovém prostředí zámků. Mimoňský sraz je ale v rámci Libereckého kraje jediný. Stojí za ním sběratelka Lenka Špačková, která je zároveň předsedkyní Spolku historie Mimoňska.

 S počítáním ročníků je v Mimoni trochu problém. Prvním impulsem asi byla velkolepá derniéra výstavy sbírky kočárků paní Špačkové v místním Centru pro seniory. Vystavené kočárky se 28. prosince 2016 vydaly zpět k majitelce po vlastní ose, z čehož se stal skvělý happening. Na stránkách Spolku historie Mimoňska pak naleznete i obrazovou galerii z léta 2017, což do číslování vnáší poněkud zmatek. Myslím, že sběratelé historických kočárků toto neřeší, letos nechyběli hosté z Jiřetína pod Jedlovou, Hradce Králové, Odolené Vody a z Pardubic, odkud přijela Alena Sablíková. Majitelka asi patnácti kočárků vysvětluje, co ji na těchto akcích baví: "Určitě to je atmosféra, společenství lidí stejných zájmů. My jezdíme i po všech možných akcích, co pořádají muzea a zámky." Mimoňské náměstí navzdory pošmournému počasí obsadilo celkem 72 kočárků opravdových (hlubokých a sedaček) plus 8 kočárků dětských. Pro srovnání, pořadatelka Špačková má doma kočárků rovnou stovku (64 hlubokých a sedaček a 40 dětských) a určitě to není počet konečný, paní Špačková se smíchem konstatuje: "Po každé takovéto akci se mi někdo ozve s tím, že má na půdě kočárek, který mu je líto vyhodit, tak jestli se na něj nechci přijet podívat."

Historické kočárky v Mimoni

Historické kočárky v Mimoni

Pro zvýšení autenticity se v historických kočárcích někdy vozí mimina vlastní nebo kamarádek, ale častěji vidíme nejrůznější panny.
Historické kočárky v Mimoni

Historické kočárky v Mimoni

Jak vidíte z předchozí fotografie, dorazilo i několik rebornů, hyperrealisticky vyhlížejících panenek, jejichž móda vypukla zhruba před deseti lety a cena takové panenky začíná na deseti tisících korunách. Například paní Ivana z Odolené Vody je majitelkou dvou kočárků a šesti rebornů, k čemuž podotýká: "Reborny sbírám teprve rok a půl, takže na to jsem jich stihla získat poměrně dost. Reborna si můžete koupit i jako stavebnici, ale já říkám, že každý má dělat to, co umí, a já to neumím, tak jsem si je všechny koupila." Paní Jana začala s panenkami před osmi lety, reborny sbírá dva roky a má zatím čtyři. Vysvětluje mi: "Podívejte se na vlásky, na řasy, to všechno je ručně píchané vlásek po vlásku, takže to je neobyčejně pracné. Výrobou se zabývají specialistky rebornistky, každá má svůj rukopis a každá panenka je uměleckým originálem."


 Pozor, kvíz! Na následujících čtyřech fotografiích je jen jedno opravdové dítě, poznáte na které?  
Historické kočárky v Mimoni

Historické kočárky v Mimoni

Historické kočárky v Mimoni

Historické kočárky v Mimoni


 

Ozdobou dopoledne byla i minivýstavka bicyklů firmy Achilles.
Historické kočárky v Mimoni

Na takovouto slavnostní akci je třeba se vhodně obléci. Paní v černém klobouku s výraznou květinou je Lenka Špačková, sběratelka kočárků a organizátorka setkání.
Historické kočárky v Mimoni

Historické kočárky v Mimoni

Dámy v sedle patří k Dámské jízdě z Obroku. Jejich úkolem bylo uzavřít průvod.
Historické kočárky v Mimoni

Průvod kočárků vyráží na spanilou jízdu v čele s kočárem pana Vorlíčka, majitele mimoňského hřebčína.
Historické kočárky v Mimoni

Historické kočárky v Mimoni

Mladík s praporem je vnuk paní Špačkové. Roli vlajkonoše považuje za samozřejmou: "Jdu podpořit babičku, jsem rád, že má nějaký koníček, dělá něco, co je pěkný."
(Poznámka: Zajímavou fotogalerii nejen z poslední akce naleznete na www.facebook.com/spolekhistoriemimonska/)
Historické kočárky v Mimoni

Zdaleka ne všichni aktivní účastníci průvodu jsou sběratelé. Řada z nich si kočárek půjčila pro potěšení, a aby nasála atmosféru, například paní Renata: "My si hrajeme na western, máme trampskou osadu, pořádáme výroční ohně, děláme country, kankány a tak, takže se bavíme něčím trochu odlišným, ale toto je zase jinak hezký, baví mě to." Na závěr je dobré připomenout, že letošní 2. setkání historických kočárků si vzalo za své i město Mimoň a že tato akce není jedinou velkou akcí Spolku historie Mimoňska. Největší jsou Oslavy Horních vsí v Náhlově, připomínka zaniklých vesnic, kterých bývalo jednadvacet.

A výsledek kvízu? Skutečné dítě je pouze na čtvrté fotce!


Text a foto Mad