Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec učinil další krok ke snížení deficitu obecních bytů. V historickém centru Rochlice, v ulici Na Žižkově, vyrostou tři domy se 49 sociálními byty a 50 parkovacími místy

02. 12. 2021 | 0:00

Podle koncepce bydlení z roku 2017 má Liberec do roku 2030 postavit dva tisíce městských bytů bytů pro nízkopříjmové skupiny obyvatelstva. Město uvažuje i o dalších stovkách bytů takzvaně motivačních.

Obecních bytů má město absurdně málo, a to pouhých dvanáct set. Všechny jsou navíc obsazené a polovina z nich je v kategorii bytů zvláštního určení (byty v domech s pečovatelskou službou, byty bezbariérové…). Takže použití bytové politiky jako nástroje k přilákání pro město potřebných a perspektivních profesí zatím nepřipadá v úvahu.Zrenovovaný městský dům v Orlí ulici. (Foto Mad)Na lepší časy se přesto pomalu začíná blýskat. Letos radnice dokončila 22 bytů v hodnotě 58 milionů korun v zrekonstruovaných domech v Orlí a Proboštské ulici. Momentálně ještě probíhá rekonstrukce dalších devíti bytů domu na třídě Dr. Milady Horákové. Ty přijdou na víc jak 17 milionů korun. Radka Loučková Kotasová, náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace, k tomu podotýká: „Ty byty mají takový zvláštní název -  sociální. Za mě to jsou prostě byty pro lidi z Liberce a jsem ráda, že my i tyto byty dokážeme stavět pěkné.“
Na serveru mapy.cz se můžete podívat, jak místo budoucí výstavby v ulici Na Žižkově vypadalo ještě v době, kdy stála budova bývalé hotelové školy. (Zdroj: mapy.cz)Proč se Liberec zatím soustředí zejména na výstavbu bytů s nálepkou „sociální“, vysvětluje primátor Jaroslav Zámečník: „Sociální byty stavíme proto, že na ně je poskytována zhruba polovina dotace, takže město takto maximálně využívá cest, jak zlevnit své náklady. Nájem za jeden metr čtvereční se pak pohybuje kolem 65 Kč, tedy třetinu ceny nájmu komerčního.“
Ulice Na Žižkově je již připravená na stavební ruch. (Foto Mad)V pravé poledne 1. prosince 2021 byla ve čtvrti Rochlice přímo naproti kostelu sv. Jana Křtitele odstartována tentokrát nikoliv rekonstrukce, ale přímo výstavba novách bytů režírovaná Libercem. Projekt je realizován v rámci I. etapy dostupného městského bydlení, které má vzniknout na místě bývalého školního areálu podél ulice Na Žižkově. Největší dům s dvaceti pěti byty vyroste právě na místě po zbourané budově hotelové školy. Dva domy na něj do prudkého svahu navazující budou mít po dvanácti bytech. Na každou bytovou jednotku připadne i jedno parkovací místo. Podzemní garáže se bohužel do ceny díla již nevešly. 
Po bývalé hotelové škole zbyly jen zavezené základy. (Foto Mad)Hodnota díla činí 122 500 000 Kč bez DPH. Cena byla v průběhu veřejné zakázky navýšena o 2 500 000 Kč bez DPH kvůli chybějícím položkám ve výkazu výměr. Zakázku vysoutěžila První podještědské stavební jako jediná firma splňující požadavky výběrového řízení. Nutno upřesnit, že přihlášky dorazily dvě. První podještědská stavební pro libereckou radnici nestaví poprvé. Je podepsána i pod rekonstrukcemi domu v Orlí ulici a školy v ulici 5. května. Otázkou je, zda výstavbu tří domů Na Žižkově nepoznamená současná nestabilita stavebního trhu. Nicméně Martin Stašák, ředitel První podještědské stavební, je optimista, když tvrdí: „Ano, turbulence na stavebním trhu jsou teď veliké, ale věříme, že jsme cenu zvolili správně a že se s tím popereme. Teď už jsou kostky vrženy.“ 
Architektonická studie, pohled do ulice Na Žižkově. (Zdroj: Tiskový servis MML)Co se avizovaných dotací týče, první a druhý bytový dům bude předložen do Integrovaného plánu rozvoje území aglomerace Liberec – Jablonec nad Nisou  (IPRÚ) a třetí bytový dům do Integrovaných teritoriálních investic (ITI). Předpokládaná výše dotace činí u prvního bytového domu se dvěma vchody 36 378 530 Kč. U druhého bytového domu je předpokládaná dotace ve výši 18 149 668 Kč. Žádost o podporu pro třetí bytový dům bude podána do ITI v novém operačním období. Žádosti o podporu budou podávány pro každý bytový dům zvlášť.
Architektonická studie, pohled směrem od Ještědu. (Zdroj: Tiskový servis MML)A jak vypadá časový harmonogram stavby? „Do Vánoc by měly být hrubé výkopové práce hotové. Do třinácti měsíců máme předat první objekt, na jaře pak druhý a v červnu 2023 třetí objekt. Vzhledem k tomu, že bude nutné řešit technické návaznosti, tak první nájemníci se ale budou moci nastěhovat až po celkovém dokončení všech tří domů,“ konstatuje Martin Stašák. 
Kladívka jsou připravena. (Foto Mad)V areálu by mělo být i v budoucnu stavebně rušno, protože podle městských architektů zde je prostor až pro sto padesát bytů. A stavět se bude i jinde. „Dále plánujeme na Papírovém náměstí postavit také obdobné množství bytů, takže v tuto chvíli má město hrubou představu o asi třech stovkách bytů, což je od těch dvou tisíc ještě poměrně daleko, takže budeme muset v přípravě dalších obecních bytů intenzivně pokračovat,“ konstatuje primátor Zámečník. 
Poklep na základní kámen se odehrál 1. prosince ve 12:00. Vytrvalý déšť, ceremoniál provázející, skončil s posledními údery kladívek na základní kámen. (Foto Mad)Primátor závěrem dodává: „Městu bohužel chybí i klasické městské byty, kde je cena sice již vyšší, ale stále se pohybuje pod komerční úrovní. Tyto byty bychom využili jako motivační k získání učitelů, lékařů, strážníků a dalších profesí, které město potřebuje.“ Lokalitami, které jsou v majetku města a pro bytovou výstavbu připadají v úvahu, jsou například pozemky za pavlovickým Kauflandem a v Erbenově ulici za Technickými službami. Město také hodlá koupit pozemky podél Dobiášovy ulice.
Dnes tu již možná pracují stavební stroje.A perlička na závěr. Zbouraný dům naproti kostelu, který před tím užívala Soukromá hotelová škola Hergesell, kdysi býval radnicí Rochlice. Svého času byla Rochlice dokonce větší než Liberec samotný a k Liberci byla jako čtvrtá čtvrť připojena až za německé okupace. Až budou nové domy obydlené, tak po letech vlastně ožije původní centrum této části města.
Mad