Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dopravní peklo začíná: Část Sokolské ulice v Liberci bude letos neprůjezdná čtyři měsíce

07. 07. 2021 | 9:00

V Liberci bude od příštího týdne až do poloviny listopadu uzavřená část Sokolské ulice, která patří mezi dopravně nejvytíženější v krajském městě a která vede k Šaldovu náměstí v horním centru. Vyplývá to z údajů na webu radnice. Letos tam budou stavbaři dělat nové inženýrské sítě, jako první přijdou na řadu poruchový vodovod a popraskaná kanalizace.

LBsaldakTOP
Liberecké Šaldovo náměstí, rušný dopravní uzel.

Jde o takzvanou sdruženou investici ve spolupráci správců inženýrských sítí, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a města. Pracovat se bude v Sokolské ulici v úseku od křižovatky se Zhořeleckou ulicí u Malého divadla ke křižovatce s Frýdlantskou ulicí. Práce jsou rozdělené do dvou let, na zimu budou přerušené a frekventovaná silnice zprůjezdněná. "Bude se opravovat voda, plyn, kanalizace, a my jako město opravíme chodníky a povrchy komunikace, včetně přilehlého veřejného osvětlení," uvedl již dříve vedoucí městského odboru správy veřejného majetku v Liberci Lukáš Hýbner.

V první fázi se bude měnit 330 metrů vodovodu a 224 metrů kanalizace, Severočeská vodárenská společnost (SVS) předpokládá, že to stihne do konce září. Rekonstrukce obou sítí už je nutná. Současný litinový vodovod je z roku 1954. "Řad je už dožilý, s narůstajícím počtem poruch," uvedl mluvčí SVS Mario Böhme. U betonové kanalizace nelze stáří ani stanovit a také se bude kompletně měnit. "Součástí stavby bude i přepojení všech stávajících kanalizačních přípojek z přilehlých nemovitostí a ze stávajících uličních vpustí," dodal Böhme. Po vodohospodářích by měli přijít na řadu plynaři, měnit se bude i plynovod.

Silnice v Sokolské ulici byla ještě před 12 lety, než se vybudovala čtyřpruhová přeložka od průtahu městem na Kunratickou, součástí silnice první třídy 14. Nadále patří do správy ŘSD. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) už dříve uvedl, že by ji měl od státu nejprve převzít Liberecký kraj a po skončení oprav převést na Liberec. To samé by se mělo stát i s navazujícím úsekem, který vede přes Šaldovo náměstí do Jablonecké ulice. V plánech města je zúžit široké vozovky v ulicích Sokolská a Jablonecká, což umožní vybudovat asi 200 parkovacích míst a dosadit aleje.

čtk