Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec má uličku plnou kanálových poklopů z Česka i Evropy, funkční je jeden

26. 02. 2024 | 14:40

Uličku plnou kanálových poklopů z českých i evropských měst má v centru stotisícový Liberec. Funkční je ale jen jediný z kanálů, ten liberecký na jejím začátku ve směru od Široké ulice. Zapadlá ulička propojující Pražskou ulici se Širokou je vlastně soukromým pozemkem, a tak nebyl problém získat od soukromých vlastníků okolních domů pro umístění kanálových poklopů souhlas, řekl dnes ČTK Tomáš Hasil ze spolku G300, který za projektem nazvaným "Civilizace" stojí.

Deklynyní (2x foto G300)
archivní foto

"Kolem roku 2002 jsem si všiml krásného poklopu Liberce s městským znakem, přišlo mi to jako krásný objekt ve veřejném prostoru, od toho už bylo poměrně blízko k tomu, že by bylo fajn je posbírat a udělat z toho takovouhle galerii ve městě, aby to byla zajímavost pro lidi. Myslím si, že to je svým způsobem umělecké dílo. Vedle máme sídlo firmy a v podstatě jsme se dohodli s majiteli jednotlivých částí chodníku, že tam můžeme zadláždit kanály," řekl k začátkům projektu Hasil. V posledních týdnech podle něj zadláždili kolem 40 nových poklopů.

Z Liberce je v uličce ještě jeden poklop - historický, sto let starý s německým nápisem Reichenberg. Návštěvník ale při průchodu uličkou narazí i na poklopy z dalších míst Libereckého kraje - třeba z Frýdlantu, Turnova, Osečné nebo Košťálova, a také z dalších českých a moravských měst, jako jsou Olomouc, Tábor, Kutná Hora, Jindřichův Hradec nebo Klatovy. V uličce je podle Hasila kolem stovky poklopů většinou z českých měst, ze zahraničí je zhruba třetina.

Většina poklopů má městský znak, neplatí to ale třeba pro poklop z partnerského města Liberce - nizozemského Amersfoortu. "Na sídlišti tam udělali hravý poklop, na kterém jsou čtyři stopy - pro tatínka, pro maminku a pro děti, a vlastně si na tom hrajou, jestli si na to dokážou stoupnout celá rodinka," řekl Hasil. Zajímavý je poklop z německých Drážďan, který v uličce doslova září. "Chtěli nám udělat radost, tak ho natřeli na zlato," poznamenal. Poklop z Budapešti s litinovým okrajem a mosazným středem zase jako jediný není v chodníku, ale osazený ve zdi.

"Teď čekáme na poklop z Jeruzaléma a na poklop z Říma. Z Jeruzaléma je dost logisticky složité ho dostat sem do Čech, už je ale přislíbený," doplnil Hasil, který by také rád získal třeba poklop z Japonska. "Jsou krásné, jsou barevné a jsou na nich samurajské výjevy, jednou za rok nebo za dva je vymění a vydraží," dodal. Poklopy z Jeruzaléma a Říma budou ale podle něj zatím zřejmě poslední, které se do uličky vejdou. "Pro japonský bych ale místo našel," dodal Hasil. Rád by v projektu pokračoval, zatím ale neví kde.

Prostřednictvím stránek www.civilizace.info se do projektu může zapojit i veřejnost, pokud při svých cestách lidé narazí na zajímavý poklop, mohou ho vyfotit a poslat jako tip.

čtk

O tzv. Kanálové uličce jsme psali i zde, článek obsahuje více fotografií.