Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

SeniorCentrum SeneCura v Liberci získalo certifikaci Kvalitní nutriční péče

05.03.2025 | 18:37

Ocenění bylo slavnostně předáno na konferenci Asociace poskytovatelů sociálních služeb v Táboře. Certifikaci Kvalitní nutriční péče, kterou uděluje organizace Nutriční péče, o.p.s. si SeneCura zasloužila díky důrazu na kvalitní, chutnou a vyváženou stravu, která odpovídá individuálním potřebám seniorů a předchází výživovému deficitu. Klíčovou roli při zavedení inovovaných postupů nutriční péče v SeneCura hrál projekt Nutriční standard, jehož cílem bylo nastavit komplexní systém výživové péče ve všech zařízeních SeneCura.

Nutriční standard se zaměřuje nejen na pestrou a chutnou stravu, ale také na prevenci podvýživy a přizpůsobení jídelníčku seniorům s různými potřebami. To zahrnuje i spolupráci s odborníky na výživu, standardizaci dietního systému a detailní nutriční hodnocení s větším důrazem na nutriční příjem a složení. „Kvalitní, pestré a chutné stravování považujeme za jednu z našich hlavních priorit a neustále se v této oblasti snažíme posouvat. Na českém trhu udáváme standard kvality péče nově i v oblasti stravování“ říká Věra Husáková, provozní ředitelka SeneCura.

Za SeniorCentrum v Telči si ocenění převzaly jeho ředitelka Marika Krejčí a staniční sestra Zdeňka Ďásková. “Už naše babičky říkaly, že kuchyně dělá domov. Dobré a vyvážené stravování není jen o fyzickém zdraví, ale má také výrazný vliv na duševní pohodu a celkovou vitalitu klientů” upřesňuje Marika Krejčí. “Na zavedení nutričního standardu v našem domově jsme pracovali celý rok”, dodává.

Tvorba Nutričního standardu a jeho implementace v SeniorCentrech SeneCura zahrnovala dvě oblasti - oblast péče o klienty a kuchyň včetně přípravy stravy. Řešena byla také standardizace postupů péče z hlediska nutričního hodnocení nebo kontrola plýtvání. Součástí nastavení nutričního standardu bylo i odborné školení pečovatelského personálu a kuchařů, aby všichni zaměstnanci měli jednotný přístup k výživě klientů. Trénink šéfkuchařů zahrnoval například používání doplňků stravy a přípravu Breikost (rozmělněná strava, která se pomocí forem zapéká do podoby běžných pokrmů).

Ředitelka domova SeneCura v Liberci Lucie Čechová, za kterou převzaly ocenění vrchní sestra Ilona Kloudová a staniční sestra Tereza Matěchová, doplňuje: „Jako každý domov SeneCura i my máme svého externího nutričního terapeuta, který nám zajišťuje průběžné poradenství a dále pomáhá zohledňovat potřeby klientů, které se v čase mění. Mám radost, že kolegové napříč péčí i kuchyní spolupracují a k zajištění nutričních potřeb klientů přistupují nejen s pocitem důležitosti, ale i s nadšením a jednotně.”

Centrální nutriční tým pravidelně navštěvuje všechny domovy SeneCura, aby zajistil průběžnou podporu, individuální úpravy stravy pro klienty a kontrolu kvality.

SeneCura udělala zásadní pokroky i v automatizaci administrativních procesů v kuchyních, například při naskladňování surovin. Digitalizace nejen snižuje administrativní zátěž, ale také zefektivňuje objednávky a umožňuje kuchařům soustředit se na přípravu jídel a vedení kuchyně samotné. Systém navíc generuje přehledné tiskové sestavy s informacemi o individuálních dietních potřebách každého klienta, včetně alergií, oblíbených jídel, nebo zvláštních potřeb. To vše napomáhá dosáhnout vyšší kvality servisu.

TZ/Filip Moravec