Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výrobce sirupů s Vratislavickou kyselkou loni zvýšil tržby o 13%. Na trh dodal celkem 1,5 milionu lahví

20. 07. 2024 | 12:20

Tržby jabloneckého výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin společnosti Kitl loni vzrostly na 118 milionů korun, což je meziročně o více než 13 procent. Na trh Kitl dodal 1,5 milionu lahví, z toho třetina byla s Vratislavickou kyselkou. V letošním roce i díky teplému počasí tržby dál rostou, za první pololetí zhruba o 12 procent, řekl ČTK majitel společnosti a Podnikatel roku 2020 v Libereckém kraji Jan Vokurka.

kyselka
Foto z FB Vratislavická kyselka

Kitl je ryze českou společností, vyrábět začala v roce 2007. Název je odkazem na postavu legendárního léčitele a doktora Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela, který žil a působil v 18. století na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Firma se specializuje na výrobu bylinných a ovocných sirupů, s důrazem na využívání surovin z biologického a k přírodě šetrného hospodářství. Receptury čerpá z dobových regionálních pramenů a inspiruje se historií prověřenými recepty.

Před dvěma lety vrátil Kitl na trh Vratislavickou kyselku jejíž historie sahá do roku 1862, kdy pramen objevil náhodou Karl Skollaude při hloubení studny pro bělírnu látek. Jde o středně mineralizovanou vodu s obsahem sulfátů, hořčíku a také křemíku, díky přirozenému obsahu oxidu uhličitého nemusí být minerálka na rozdíl od většiny minerálních vod na českém trhu uměle dosycena. Loni dodal Kitl na trh sedmkrát víc lahví kyselky než v roce 2022. Minerálka míří jen na tuzemský trh, sirupy firma vyváží i do okolních zemí.

"Ekonomicky nás stále táhnou sirupy, ale cítíme, že budoucnost je v té minerálce," doplnil Vokurka. Do budoucna počítá s tím, že na tržbách firmy se prodej minerálek bude podílet polovinou. K tradičním kyselkám - přírodní, citronové a pomerančové, přibyla letos další příchuť. "První tři jsme uváděli před dvěma roky a cítili jsme, že je potřeba to trochu osvěžit. Zvolili jsme si maracuju jednak proto, že máme velmi úspěšný sirup, a za druhé, že se ta ovocná šťáva k té kyselce velmi hodí," dodal.

Sirupy vyráběl Kitl nejprve v Jablonci nad Nisou, počátkem roku 2021 se přesunul do areálu Vratislavické kyselky v nedalekých Vratislavicích nad Nisou. Do obnovy areálu dala firma přes sto milionů korun, ke stáčecí lince na sirupy přibyla linka na stáčení minerálky. Loni se podle Vokurky žádné velké investice nedělaly. "Připravujeme ale rozvoj celého areálu. Máme v plánu tu postavit ještě dvě skladové haly, pak dojde i na zámeček, v zimě jsme dělali statický posudek a v tuhle chvíli to mají architekti," dodal majitel společnosti.

čtk