Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Budoucí hejtman? Na některé postavy fantazie nestačí, na jiné by bylo třeba aktivizovat velké dávky sebezapření

07. 09. 2024 | 5:00

Debata v nadcházejících krajských volbách kandidujících lídrů partají na veřejnoprávní ČT24 a první poprázdninové jednání libereckých zastupitelů – to jsou dvě stěžejní události končícího týdne. Jedna „výživnější“ než druhá, a nadto se společným jmenovatelem: Volby jsou na dohled a je třeba prudit, co to dá...

sportLive18A
Událost tohoto víkendu: Liberec se opět promění v centrum sportovního dění, kdy přivítá 19. ročník veletrhu Sport Live. Archivní foto

Česká televize před krajskými volbami nachystala třináct předvolebních debat. Do studia zve vždy osm lídrů kandidátek s největším volebním potenciálem v kraji z průzkumu volebního potenciálu agentur Kantar CZ a Data Collect. A tak se ve studiu sešlo i osm mužů z Libereckého kraje, kteří mají pocit, že by z nich mohl být hejtman.

Kdyby o tom rozhodovaly pouze jejich schopnosti, dovednosti, všeobecný rozhled a sympatie, nikoliv voliči a nepředvídatelná plejáda jejich preferencí, byli by hned tři účastníci televizní debaty ze hry venku. Byli natolik „mimo mísu“, že představa, že by i „tohle“ mohlo být hejtmanem, vyloženě zabolela.

Předem je ale třeba dramaturgii veřejnoprávní televize vyplísnit za výběr témat. Věnovat podstatnou část debaty problematice (železniční trať mezi Libercem a Prahou a mezivládní dohoda s Polskem k dolu Turow), jež se z krajské úrovně ovlivnit při nejlepší vůli nedá a nikdy nešlo, je ukázkový úlet. A tak není divu, že z odtažitých témat jakž takž a se ctí dokázali vybuslit jen nejzkušenější politici nebo adepti na hejtmana s osobní motivací k nastolené problematice.

Kandidáti nevládních a neparlamentních sdružení byli ve studiu více méně do počtu a jejich vystoupení byla díky neznalosti základních věcí místy k nepřežití. Nebo k smíchu, což platí zejména pro reprezentanta zelené sestavy, který se zjevně domnívá, že řídit kraj je obdobné jako velet spolku baráčníků, jimž mizí ze studny voda.

Krajští představitelé opozičních parlamentních partají pak byli o fous lepší, ovšem když si domyslíme, že jeden zasedá v parlamentu a druhý velí městské policii, nepodali vůbec oslnivý výkon. Hlavně sběrač funkcí z ANO, který chce k postu poslance a místostarosty okresního města dělat ještě hejtmana. Do parlamentních voleb jen jako další vedlejšák. Ale protože je tento politik z hnutí s největším volebním potenciálem, je třeba na souběh funkcí, jenž je v Babišově hnutí pro personální vyprázdněnost standardem, upozornit.

Zcela neviditelný poslanec ve studiu působil rozpačitě a neprofesionálně. Jeho výkon ze všeho nejvíc připomínal legendární scénky ze Světáků, kdy se člověk neznalý věci soustavně vrací k tomu jedinému, co se naučil. A tak v nejrůznějších obměnách zazníval v jeho podání „Vojta Hynais“ i „Marie Curie Sklodowska“.

Nejslabší ze tří reprezentantů koaličních stran byl kandidát na hejtmana nominovaný ODS. Působil sice suverénně, ale ani to nedokázalo zakrýt nepřipravenost a podcenění situace. U člověka jeho zkušeností by našinec očekával, že se v mluveném projevu dokáže zbavit slovního balastu a umí alespoň zužitkovat přidělenou půlminutu k ucelenému sdělení.

Pitátský náměstek hejtmana pro finance po mém soudu uspěl. Je díky své aktuální funkci nejen dobře informovaný a argumentačně vybavený, ale má i příjemný rétorický projev, což podle mého názoru patří k základní výbavě každého politika.

A pak tu máme současného hejtmana, který chce být hejtmanem i počtvrté. Což může být pro někoho sympatické, protože praxe je při výkonu každého povolání, a pochopitelně i funkce, nesmírně důležítá. Obhájce postu díky dvanácti letům v křesle nejvyššího krajského politika chrlí z hlavy fakta, čísla a zdatně komentuje situace i souvislosti. Tím své oponenty rozpaluje doběla, protože nic z toho oni nedokáží, a ani nemohou. Nejsou u zdroje...

A tak jim nezbývá, než alespoň zabrnkat na poněkud lacinou strunu „touha po změně“. Jakoby neplatilo prastaré a praxí prověřené, že každá změna je k horšímu. V Liberci i kraji s tím máme neblahé zkušenosti, když jsme jen tak tak přežili změnu v podání Změny. Dodnes se z toho vzpamatováváme...

A navíc - on si ten náš Kraj totiž pod vedením nynějšího hejtmana vede tak nějak normálně. Jakpak by si asi vedl, kdyby jej vystřídal kdokoliv ze zbylých účastníků televizní besedy? Na některé postavy mi fantazie nestačí, na jiné by bylo třeba aktivizovat velké dávky sebezapření. Jeden, maximálně dva by to asi dali, protože by se hbitě naučili či doučili...

Hloupé bylo, jak se blížící se krajské volby propsaly do poprázdninového jednání libereckých zastupitelů. Honu na zde nepřítomného hejtmana se ve společné smečce zúčastilo ANO s LOLkou. Legrační bylo, jak se „spravedlivě“ rozkatil aňácký majetkový náměstek primátora, před nedávnem ještě řadový radniční úředník, ve věci změny územního plánu pro dostavbu libereckého gymnázia. Já se v té haldě špíny přehrabovat nebudu, ale obecně: peskovat veřejně někoho, kdo se nemůže bránit, protože tam není, je trapné a pokleslé.

Že se k tomu přidala aktivistická opozice, nikoho překvapit nemohlo. Tato parta do hejtmana kope celých dvanáct let a každá záminka se hodí. Zvlášť když do čela své kandidátky pro krajské volby postavila jedince, který se rozklepe, jen když se na něj někdo špatně podívá. To se pak jeho „soudruzi“ musí snažit na všech dalších fórech a všemi nemožnými prostředky.

Na jednání libereckého zastupitelstva jejich nejhlasitější exemplář rozehrál politováníhodnou slovní kakofonii, v níž nešetřil podlostí, dehonestací ani demagogií. Už už to vypadalo, že si ANO našlo parťáka pro další etapu liberecké komunální politiky, jenže on ten člověk na konci jednání obdobnou skladbu přehrál i jejím představitelům. A tak bylo rychle po lásce. Zatím, do komunálních voleb zbývají ještě dva roky...

Podstatné je, že navržené ufňukané usnesení, aby se hejtman omluvil libereckým zastupitelům za svá slova, neprošlo. Zastupitelé z ANO a LOL si asi zapomněli předtím sečíst, kolika hlasy disponují. Ostatní zastupitelé si ale zřejmě vzpomněli, koho všeho a čím už mluvčí aktivistů urazit stihl. Vždyť to je jeho nejsilnější stránka!

Romány by o tom mohli sepisovat, kdyby příslovečný orel much lapal, v největší a nejúspěšnější stavební firmě, jíž si političtí dobrodruzi už před dvaceti lety (!) zvolili za třídního nepřítele. Aktuálně jí liberecká opozice přičítá k tíži i to, že se nestará o pozemky, které jí už dávno nepatří. A nově kritizuje, že na svých parcelách staví byty. Zkrátka, ať firma udělá, ale i neudělá cokoliv, je to v očích hrstky tupohlavých a jejich klaky špatně.

Asi nejstupidnější jsou pokusy zavléct společnost do nadále se vrstvící kauzy libereckého bazénu. Vůbec se nezúčastnila soutěže, tudíž jde veškeré dění mimo ni. Že se druhý v pořadí odvolal, radnice nějak rozhodla a věc může skončit u úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, čímž se rekonstrukce na hodně dlouho zabrzdí, je sice nepříjemné, ale ne nepředvídatelné. A je to výhradně aktivita účastníků tendru, kteří si s tápajícím vedením liberecké radnice evidentně škodolibě pohrávají.

Užívejte pokračujícího léta.

Alena Roubalová