Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberečtí Starostové se v průběhu kauzy družstevních bytů stihli pěkně vybarvit. Ostatní se snažili pomoci 

19. 04. 2021 | 5:00

Tak se nám to v Liberci pěkně vybarvuje. Asi si všichni, kteří sledujete problematiku převodu družstevních podílů z města na družstva vzpomenete, jak to bylo na začátku. ODS byla v koalici vnímaná jako trn v zadnici, protože si dovolila hájit jeden ze základních principů demokracie, že smlouvy se mají dodržovat a podíly mají být tudíž převedeny tak, jak bylo ujednáno.

bytyproblemEpouž
ilustrační foto

Zástupci SLK a ANO tehdy dělali teatrální tiskovou konferenci bez vědomí ODS, na které poukazovali na to, jak správné je jejich konání. Sváděli to na to, že ODS vydala prohlášení, ve které se jasně distancovala od postupu, jenž chtěli prosadit SLK, tedy prodat podíl města, za cenu obvyklou, tedy za několik stovek až milionů korun jednotlivým družstevníkům. Šlo o podíl, který defacto mělo město k dispozici pouze z důvodu kontroly.

I když tehdy nasazovali všichni psí hlavu liberecké ODS, a především radnímu Petrovi Židkovi (ODS), tak ono prohlášení ODS bylo tehdy pouze reakcí na dopis, který osobně roznášel do schránek primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Postupem času si už SLK dělali tiskovou konferenci pouze spolu s hejtmanem, již bez přítomnosti zástupců ANO. Vždyť bylo před volbami do kraje, tak to je přeci pochopitelné. Vymysleli si, že pošlou návrh na legislativní změnu a tím si přičtou body před krajskými volbami, jak vlastně všechno dělají pro lidi. Byť bylo od začátku jasné, že to, co navrhují, bude neprůchozí, jelikož už dnes je postup dle zákona možný, takže by šlo o zbytečnou úpravu.

Navíc už v té době v libereckém ANO začali chápat, že jim v mnoha směrech primátor Zámečník a radní Hron (oba SLK) neříkají úplně všechno, a když se jim to nehodí, tak něco překroutí, nebo sdělí jen to, co právě potřebují. Naopak se začalo ukazovat, že tolik v koalici „nenáviděný“ radní Židek z ODS od začátku jede stejnou linku a informace, které předkládal a názory, které prosazoval, se postupem času, na rozdíl od Starostů, nemění jen podle toho, co je potřeba napsat v novinách tak, aby byli populární.

Jeho spojení s opozicí a postupně i s některými zástupci za ANO, kteří pochopili, že jsou věci jinak, než jak se jim snaží manipulativně nasadit do hlavy Zámečník s Hronem (oba SLK). Starosty jejich jednání dostalo do nepříjemné situace, kdy se nesmyslné názory „pracovitého“ Hrona (v uvozovkách je to proto, že když dělá někdo na něčem a dopředu se dá předpokládat, že je to zbytečné úsilí, nejde o pracovitost, ale o zbytečné vyvolávání nikým nepoptávané činnosti) staly nepřijatelné pro většinu libereckých zastupitelů. A Starostům se přestalo dařit válcovat všechny včetně koaličních partnerů ODS a ANO, čímž se se přestalo dařit prohlasovávat jejich nesmysly.

Následná jednání na ministerstvech vedená za účasti zástupců družstev a podpořená účastí zastupitelky Šárky Prachařové (ANO), vedla k výsledku, kterým je stanovisko, jež ukazuje cestu, jak se s danou problematikou vypořádat.

Ačkoli se údajně primátor Zámečník s radním Hronem (oba SLK) snažili, aby stanovisko vypadalo jinak, a dokonce jedna taková pracovní varianta podporovaná i některými lidmi ze Svazu obcí byla na světě, nakonec zvítězil zdravý rozum a pečlivé vysvětlování pracovníkům z ministerstev, do kterého se zapojil i poslanec Pražák (ANO). Následné přivlastňování si zásluh primátorem Zámečníkem (SLK), kdy do veřejného prostoru tlačil informaci, jak vlastně dala ministerstva za pravdu jejich zákonodárné iniciativě jsou naprosto k smíchu, a jen to ukazuje, jak je tento pán naprosto bez studu, sebereflexe a ochoty přiznat jakékoli pochybení. Slizkost hada je proti němu šmirglpapír. Je přeci důležité pořád vypadat pěkně před voliči, ať to stojí, co to stojí.

Každý, kdo problematiku sleduje musí mít z postupného přerodu primátora Zámečníka (SLK) osypky. Je strašné sledovat, co je ochoten udělat pro svou politickou popularitu, jak hodně se dokáže lidsky snížit.

No, snad už v problematice převodů podílů svítá na lepší časy a vše dobře dopadne. To budeme mít možnost pozorovat na dalších jednáních rady a zastupitelstva v Liberci. Tak držme spravedlnosti a demokracii palce.

ekp