Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidé zapátrali po jiných, méně "profláklých" destinacích. A řada z nich našla. To se jim v létě bude hodit

25. 04. 2020 | 5:15

V noci ze čtvrtka na pátek začalo platit, že už neplatí to, co platilo doposud. Co to konkrétně je, nikdo neví dodnes, vláda chaotů se s vysvětlováním neobtěžuje a novináři vaří z vody. Tak se dá charakterizovat nejnovější vývoj v české době koronavirové.

dubakKravyMad
Foto z Frýdlantského výběžku Mad

Může-li se za hranice, znamená to, že se může odletět na zahraniční dovolenou a lex voucher, největší podvod na zákaznících cestovních kanceláří, ani nezačne platit? Můžeme se o tom dohadovat, můžeme běsnit na sociálních sítích... a to je tak všechno. Uvidíme, poznáme.

Fakt platný do čtvrtka v noci: Koronavirus už hodně lidí přestal bavit. Přestali hltat nepřetržitý proud zpravodajství, nezajímalo je, o čem poplkala sněmovna, co vymyslela a vzápětí změnila vláda. Zkrátka, po více než měsíci zpráv a informací na jedno brdo zjistili, že se bez nich úplně klidně obejdou.

Pro mě byla poslední kapka situace, kdy lidé stáli několikahodinové fronty v Praze, Brně a Litoměřicích, aby se dobrovolně nechali otestovat, a vůbec se na ně nedostalo. Připadá mi to až neuvěřitelné v době internetu, kdy se (například) učitelé ze dne na den naučili učit po síti, jejich žáci totéž a místní politici se přes noc naučili poskytovat informace prostřednictvím videotiskových konferencí, jež jsou daleko informačně výživnější než klasická tiskovka. Už proto, že novinář musí sestavit otázku krátce a jasně.

A v této situaci vláda a její stotisícový úřednicko-zdravotnicko-bezpečnostní aparát nedokáže zařídit on-line objednávání na dobrovolný odběr na konkrétní místo a (čtvrt)hodinu? To se musí vytvořit fronta jak za bolševika na mandarinky a s nejistým výsledkem k tomu? Už víme, že se na mnohé, kteří si vystáli mnohahodinovou frontu, vůbec nedostalo a byli posláni domů s doporučením „někdy příště“. Vnímám to jako návrat do starých příšerných kolejí, kdy si zdravotnictví absolutně neváží času svých klientů – pacientů.

Každý určitě zažil, že byl k doktoru po několika měsících doprošování se objednán na konkrétní hodinu, a takových, dejme tomu na devátou hodinu objednaných, tam pak v onen den byla plná chodba, odhadem desítky až stovky lidí. Známe z ortopedie, chirurgie, očního… jedno jaké nemocnice.

Koronavirová krize měla jedinou pozitivní ambici: Zamíchat dlouho trpěnými pořádky tím, že se konečně vezmou na pomoc nejmodernější technologie, jejichž pomocí se přestane z lidí dělat stádo. To se, nahlíženo skrz frontu na dobrovolný test, nestalo. Promarněná šance a totální ztráta důvěry některých lidí v lepší budoucí.

A přitom stačilo zavést objednávkový systém, jaký má na svém webu každý pokročilejší praktický lékař. Samozřejmě by musel být podstatně robustnější. Proč se ale o to nikdo ani nepokusil, a rovnou nahnal lidi do front a vzápětí do rozezleného davu, to mi hlava nepobere. Ne rozvolněnější režim během Velikonoc, ale právě tyto pokusy na lidech způsobí, že ten, kdo se šel ujistit, že je koronaviruprostý, mohl k nákaze úplně klidně přijít právě před branou testovacího centra. To jsou paradoxy!

Jestliže vláda bez fanfár zrušila zákaz opouštění republiky, což je dobře, měla rovnou říci, kde se člověk může nechat bez fronty a platby otestovat, a jak se musí zachovat poskytovatelé leteckých zájezdů. Bezinfekčnost budou vyžadovat země, kam hodláme vyjet, požaduje ji i naše republika při návratu. Pamatujete na vtip, kdy se našinec obával, aby nebylo povinné očkování proti covidu-19, protože netuší, z čeho si namíchat vakcínu? Tak ten drsný žert se teď vrací v pozměněné podobě. Roušky si každý spíchl sám, ale jak vyrobit test, když je povinný a přitom není nikde (pro obyčejného člověka, ne papaláše) k mání?

Tak si to představte (k pátečnímu odpoledni sci-fi, ale kdo ví, co bude zítra): Cestovka, aby nemusela klientovi vracet peníze, vypraví zájezd do země, kde virus mocně řádí. Zabránit jí v tom může jedině jasné sdělení ministerstva zahraničních věcí, že se do konkrétní země nesmí. Takové sdělení na stránkách Zamini není ani dnes, když je půlka světa nepřístupná. Připomenu jen, že absence takového jasného sdělení byla příčinou, proč se v zimě nerušily zájezdy do severní Itálie a později Rakouska, odkud si mnoho Čechů "nadílku" přivezlo!

Nastane model, jímž plaším od konce února: Cesta letadlem tam s velkým rizikem nakažení (vysoká koncentrace lidí, klimatizace) - přílet do destinace a odchod do karantény - program: výlet na balkon hotelového pokoje a připlacený výhled na moře. Následuje odlet repatriačním letadlem, protože karanténa bude delší než původní pobyt a vaše zpáteční letenka propadla. Dovolená za všechny peníze, protože ze svého budete platit nejen test v zahraničí a nedobrovolně prodloužené ubytování v hotelu, ale i repatriační let a test doma, budete-li tušit, kde vám ho udělají. Nebo tečka za opravdu vypečenou dovolenou v podobě povinné 14denní karantény.

To nad vámi zaměstnavatel (máte-li ještě nějakého) zajásá. Pokud se takového zájezdu nebudete chtít zúčastnit, nejen kvůli obavám, jak dovolená proběhne, ale i proto, že jste už stihli přijít o práci či živnost, napaří cestovka takové stornopoplatky, že se vám protočí panenky. Bude také požadovat doplatek zájezdu, na který vůbec nechcete odjet, a když nebudete souhlasit, rovnou vás zařadí mezi adepty na budoucí exekuci. Cestovka, na rozdíl od vás, peníze na právníky má. Vaše peníze.

Takových věcí se za uplynulý týden, a zejména v posledních hodinách, kdy opět platí, že se situace změní, než dopíši odstavec, nastřádalo daleko více. Mám radost, že soud zrušil s účinností od 27. dubna čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která v souvislosti s koronavirovou pandemií omezila volný pohyb a maloobchod. Podle rozsudku jsou nezákonná, protože je vláda nepřijala podle krizového zákona.

Soudní senát tak vyhověl žalobě experta na zdravotnické právo, který opatření kritizoval jako svévolná, chaotická a nesrozumitelná. Rozhodnutí pražského městského soudu je pravomocné jen dočasně, protože vláda ješitů podá kasační stížnost a věc se posune k Nejvyššímu správnímu soudu. Co následovalo – reakce a komentáře - záleželo na úhlu pohledu, ale faktem zůstalo, že nám vládne sestava obzvlášť neschopných matláků, kteří ani s armádou z eráru placených právníků a expertů nedokáží dodržet zákonnost v tak exponované situaci, jíž vyhlášení nouzového stavu bezesporu je. Proč se tak stalo, můžeme zatím jen spekulovat. Že v tom roli sehrála nechuť vyplácet poškozeným náhrady za zničený byznys, je ale nad slunce jasnější.

Vedení kraje má velké štěstí, že rozvolnilo omezující opatření týden před tímto soudním verdiktem. Vždyť to bylo celé na hlavu: Ve městech se u sazenic a květináčů srocovaly orouškované davy, a přitom nikdo nemohl do Jizerek přes Smědavu…

Ve snaze koupit si kudrnatou a placatou petržel do truhlíku, takovou, která přežije víc než jedno vaření (čímž se vyznačuje rychlený model prodávaný v potravinářských marketech), ocitla jsem se poblíž venkovních zahradnických sektorů dvou libereckých hobbymarketů. Co tam se dělo! Ani jsem nevstoupila a chvíli ten cvrkot sledovala jen z uctivé vzdálenosti. To proto, že odmítám davy v krámě a frontu k pokladně nesnáším za žádných, tím méně mimořádných okolností. Samozřejmě, že petržel nemám. Bude-li současný stav nenormálnosti trvat, budu ji muset z jídelníčku škrtnout. Ono se totiž totéž, jen v bleděmodrém, odehrává i na znovuobnovených farmářských trzích.

Po zkušenosti s (ne)nákupem petržele ještě méně chápu, a chápat to odmítám, proč si mám knihu pořizovat po internetu a platit za její dodání nemalé poštovné, když právě knihkupectví nikdy nepatřila do kategorie obchodů s vysokým výskytem zákazníků. Bolševické knižní čtvrtky, kdy občas vyšly exempláře, kvůli nimž stálo zato zabojovat ve frontě, už dávno (trvale nebo prozatím?) odvál čas. V nové době se stojí fronta na sadbu a v dohledné době vzniknou pořadníky ne na auto či moped, ale na kadeřníka.

Tento víkend je první, kdy už neplatí diskutabilní opatření v turisticky atraktivních lokalitách. Policie už nebude výletníky vyhánět z parkovišť poblíž pamětihodností a turistických cílů. Budou-li zákazy a omezující opatření v obcích trvat, je to výhradně rozhodnutí tamní samosprávy, která tím potvrdí, že fakt o turisty a návštěvníky nestojí. Tak si dobře zapamatujte, kde to bylo. Já mám vcelku jasno, které vesnice a turistické atrakce mi pro příští měsíce a roky stojí maximálně za projetí či objetí velkým obloukem.

Omezení svobodného pohybu lidstva ovšem mělo v našich zeměpisných končinách alespoň jedno nesporné pozitivum. Lidé zapátrali pomocí aplikací a map po jiných, méně "profláklých" destinacích. A řada z nich našla. Bude se to hodit. Když si budeme celé léto lézt v Česku po hlavě, protože se za hranice podívá jen dobrodruh mixnutý s výstředním milionářem a sebepoškozovatelem, bude se tiché, davuprosté místo rozhodně hodit.

Všem normálním lidem hezký víkend.

Alena Roubalová