Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lídrem ANO pro krajské volby bude asi Jitka Volfová, kandidáta do Senátu za Českolipsko ANO nepostaví

04. 02. 2020 | 10:25

V čele kandidátky hnutí ANO pro krajské volby v Libereckém kraji bude nejspíš současná náměstkyně hejtmana a starostka České Lípy Jitka Volfová. Na post lídra ji nominovaly všechny oblastní organizace hnutí v kraji a v pondělí večer ji potvrdil i krajský sněm.

volfovášírka
Foto: archiv

ČTK o tom informovala krajská manažerka ANO Jana Hajná. Konečné slovo bude mít 31. března celostátní výbor ANO, dodala. Ve volbách do Senátu na Českolipsku podle Hajné letos ANO kandidáta nepostaví.

Volfová byla v čele krajské kandidátky hnutí také před čtyřmi lety, kdy ANO skončilo druhé s devíti mandáty. Volby tehdy vyhrálo uskupení Starostové pro Liberecký kraj, hlas jim dala téměř třetina voličů a uskupení získalo 18 míst ze 45 v zastupitelstvu. Kraji vládne koalice starostů s ANO, ČSSD a ODS, dohromady má 35 křesel.

Na krajském sněmu dnes delegáti hnutí schvalovali také pořadí dalších kandidátů pro krajské volby. I tyto nominace stejně jako u Volfové ještě projedná celostátní výbor hnutí na konci března. "Konkrétní jména tedy zveřejníme po tomto jednání," uvedla Hajná.

V Libereckém kraji se letos budou konat i volby do Senátu v okrsku 36 - Česká Lípa. Podle Hajné svého kandidáta ANO nepostaví.

čtk

Jitka Volfová a Martin Půta. Z nynějších kolegů se před krajskými volbami stanou rivalové. Archivní foto Artur Irma

Jitka Volfová, bude-li skutečně lídrem kandidátky Hnutí ANO 2011, se o křeslo hejtmana utká s nynějším hejtmanem Martinem Půtou ze SLK. Ten o úmyslu obhajovat svou pozici hovořil například na posledním jednání krajských zastupitelů, oficiálně ale Starostové svou krajskou kandidátku ještě nepředstavili. Pokud by uspěl, byl by s třetím volebním cyklem rekordmanem. Kandidátem na hejtmana je i Dan Ramzer z ODS, krajský zastupitel a starosta Frýdlantu. Své "želízko v ohni" představila i Česká pirátská strana, která do čela krajské pirátské kandidátky postavila turnovského radního a softwarového specialistu Zbyňka Miklíka.

lo