Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový poslanec PirSTAN Jan Berki chce dál pracovat na liberecké univerzitě

12. 10. 2021 | 15:24

V Poslanecké sněmovně nově zasedne pedagog Technické univerzity v Liberci Jan Berki. Kandidoval na třetím místě společné kandidátky Pirátů a STAN, díky 12.266 preferenčním hlasům ale přeskočil dvojku kandidátky - poslance Pirátů Tomáše Martínka, který tak ve Sněmovně končí.

Poslanci za STAN Jan Farský a Jan Berki. foto z FB hejtmana M. Půty
Poslanci za STAN Jan Farský a Jan Berki (vlevo). foto z FB hejtmana M. Půty

Berki chce dál pracovat na liberecké univerzitě aspoň na částečný úvazek. Nerad by vypadl ze svého oboru, pokud to ale nepůjde, bude se primárně věnovat práci poslance, řekl dnes ČTK Berki.

"Já jsem samozřejmě už některé kroky dělal pro případ, kdyby to vyšlo, abych pokud možno nekomplikoval výuku. V tuhle chvíli jsme se s panem děkanem (pedagogické fakulty) domluvili na nějakém zkušebním čase a uvidíme, jestli to půjde," doplnil Berki. Ve Sněmovně by se chtěl věnovat školství. "Měl bych zájem pracovat na systému podpory růstu pedagogických pracovníků, protože to si myslím, je jedna z věcí, která nám hodně chybí. Pevně doufám, že i v dalších věcech se budu moci soustředit na vzdělávání ať už formální ve školách, nebo neformální, protože ze Skautu mám zkušenosti i s neformálním vzděláváním," doplnil.

Berki, který v září oslavil čtyřicátiny, je také členem libereckého zastupitelstva a předsedou zastupitelského klubu Starostů pro Liberecký kraj. "Tam jsem si dal na rozhodnutí 14denní embargo, protože nejdříve musím mluvit s kolegy v zastupitelstvu. I kdybych nakonec v zastupitelstvu zůstával, tak to každopádně bude znamenat, že skončím jako předseda zastupitelského klubu, protože to bych určitě nemohl vykonávat," řekl.

V zastupitelstvu to ale není jediná funkce, které se zřejmě bude muset nový poslanec vzdát. "Budeme také hledat místo mě náhradu do výboru pro vzdělávání a stejně tak si myslím, že po mně někdo převezme místní Agendu 21 (program obcí, který zavádí principy trvale udržitelného rozvoje), protože to si neumím představit, že bych se tomu věnoval naplno," řekl. Příští rok se uskuteční komunální volby, ve kterých Berki svou opětovnou kandidaturu nevylučuje. "Ale ve smyslu podpory na nějakém nevolitelném místě," zdůraznil.

Volby do Poslanecké sněmovny v Libereckém kraji sice vyhrálo ANO před koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), nejvíc preferenčních hlasů ale dostal lídr společné kandidátky Pirátů a Starostů, která skončila třetí. Lídr liberecké kandidátky Pirátů a Starostů Jan Farský dostal 15.479 preferenčních hlasů, zakroužkovalo ho 32,69 procenta voličů, kteří dali uskupení v regionu hlas. Farský tak obhájil křeslo ve Sněmovně.

Liberecký kraj bude mít v nové Sněmovně stejně jako v končícím období osm zástupců. Své mandáty obhájili také tři poslanci ANO Jana Pastuchová, David Pražák a Ivan Jáč. Sněmovnu opouští liberecký podnikatel Jiří Bláha, který za hnutí znovu nekandidoval. Dva mandáty získali kandidáti Spolu, ve Sněmovně by tak měl zůstat lídr kandidátky Petr Beitl (ODS). S ním nově do Sněmovny zamíří starosta Kravař na Českolipsku Vít Vomáčka (za ODS). Mandát obhájil také lídr kandidátky SPD Radovan Vích.

čtk