Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

ODS rozhodnutí ostatních respektuje. Opoziční sestava LOL pění, že její zástupce v radniční vládě nikdo nechce

16. 04. 2024 | 12:35

Občanští demokraté chtěli v koalici na radnici v Liberci pokračovat a měli už i vybraného náhradníka za obviněného nyní již bývalého náměstka primátora Petra Židka (bezp.). Pondělní rozhodnutí ostatních stran vypovědět jim koaliční smlouvu ale respektují.

LBradniceDOD5fb
Na dění na liberecké radnici dohlíží i busta rodáka Vlasty Buriana. Kdyby byl Král komiků ještě mezi námi, možná by tu parodii nesmrtelným způsobem zpracoval. Pro budoucí generace... archivní foto

Zároveň ODS zřejmě nebude spěchat při obnově zrušené místní organizace v Liberci, cílem je mít v ní členy, které veřejnost kladně vnímá. Vyplývá to z dnešního vyjádření regionálního předsedy ODS v Libereckém kraji a poslance Petra Beitla pro ČTK.

Ze stranických stanov vyplývá, že "rozpuštění" členové ODS si musí do tří měsíců najít jinou organizaci, která je bude chtít přijmout. Pokud ne, rozhodne o tom výkonná rada. Nebo mohou vstoupit do úplně nové buňky, kterou mohou založit tři členové ODS a získat licenci. Pokud aktuálně bezprizorní členové nejsilnější vládní strany neučiní nic, zanikne jim členství. Toho někteří lidé z rozpuštěné organizace hodlají využít k tomu, že přestanou být členy politické strany, která presumpci (ne)viny svých členů posuzuje podle data v kalendáři. Zainteresovaní totiž tvrdí, že kdyby se nebyl byl býval konal Kongres ODS, nikdy by tak rychlé rozhodnutí v nejvyšších patrech nepadlo a partajní centrála by vzkázala, ať si region své aféry vyřeší sám.

Koaliční smlouvu další tři uskupení v Liberci občanským demokratům vypověděli kvůli vyšetřování policie. Ostatní strany radniční koalice mají v zastupitelstvu většinu i bez ODS. Budou mít 25 z 39 mandátů. ODS má čtyři mandáty, koalice v původním složení tedy měla v zastupitelstvu 29 z 39 křesel.

V koalici v Liberci chtěla ODS pokračovat, i když odmítavé rozhodnutí ostatních stran se podle Beitla dalo čekat. "Nemohu tvrdit, že by to byla situace, která by nás překvapila, samozřejmě jsme projednávali všechny varianty. Ale trochu mě to mrzí, protože jsme měli za pana Židka solidní náhradu, zkušeného člověka, který by radnici pomohl, ale samozřejmě musíme respektovat rozhodnutí koalice," řekl Beitl.

Beitl potvrdil, že základní podmínkou pro obnovu sdružení v Liberci bude podání žádost tří lidí o získání licence. "A pak se rozjede proces nabírání členů. Samozřejmě se budeme bavit s každým zájemcem o jeho pohledu na to, jak fungovalo místní sdružení v minulosti, současnosti a jak by mělo fungovat v budoucnosti. Samozřejmě máme zájem především o lidi, kteří mají chuť v této těžké situaci pro ODS něco udělat a jsou veřejnosti pozitivně vnímání," dodal.

Na složení kandidátky koalice Spolu pro volby do Evropského parlamentu nebude mít liberecká radniční aféra podle Beitla žádný vliv. Kandidátní listina pro krajské volby se sice teprve tvoří, ovšem mohou na ní být jen členové ODS, čímž je řečeno vše.

Jak už informujeme jinde, místní opoziční uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) považuje pondělní vypovězení koaliční smlouvy s ODS v Liberci kvůli údajně korupční, ale spíše reputační kauze, za nedostatečné řešení. Míní, že odpovědnost je i na dalších zástupcích radniční koalice, a proto do ní měli přizvat i zástupce opozice.

Zástupci liberecké koalice složené ze starostů, ANO a Pirátů už v pondělí novinářům řekli, že o rozšíření koalice neuvažují a chtějí provést hloubkovou kontrolu "všech podezřelých kroků". Koalice má nadále většinu, v 39členném zastupitelstvu má 25 zástupců. ODS má čtyři mandáty a nemá v plánu přestat podporovat aktuální koalici.

Řadovým zastupitelem zůstane i Petr Židek, byť už nebude zastupovat žádnou stranu. Jeho krok je logický, pokud chce svoje jméno očistit, potřebuje mít i nadále rovný přístup k radničním informacím.

Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) v pondělí uvedl, že si nemyslí, že by šlo v korupční kauze o nějaké systémové selhání na radnici. "V tuto chvíli jsou vyšetřováni jeden bývalý náměstek a jeden úředník a nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o cokoli jiného než jejich individuální selhání," řekl. O pomoc při prověřování zakázek primátor v pondělí požádal organizaci Transparency International.

čtk, uba