Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Senátor a starosta Chrastavy ujistil, že dětí se riziko nákazy týká nejméně. Nejohroženější jsou senioři

27. 03. 2020 | 7:07

Liberecký kraj ve čtvrtek zaznamenal největší denní nárůst o 12 případů nakažení koronavirem a ztratil první místo v republice podle počtu výskytu nemoci COVID-19. Dnes ráno má hlášeno 34 případů. Nejméně má aktuálně Plzeňský kraj s 32 nakaženými, nejvíce naopak Praha s 382 a Středočeský kraj 224 výskyty. Liberecký okres má hlášeno 15, Jablonecko a Semilsko 9 a Česká Lípa stále jen jeden případ.

dítěReklamní
ilustrační foto

Jeden z případů, jenž se objevil na Liberecku, spadá do šestitisícové Chrastavy. Její starosta Michael Canov, který je zároveň i senátorem za Liberecko, na svém facebookovém profilu ujistil, že "první pozitivní nález v Chrastavě důsledně dodržoval karanténu od doby návratu do České republiky a v žádném případě nenavštěvoval místní lékaře."

MIchael Canov dále napsal: "V souvislosti s prvním případem nákazy v Chrastavě argumentovali někteří strachem o děti. To je ale fatální omyl. O děti tady totiž vůbec nejde, těm se nic nestane ani když se nakazí. O mladé lidi jde minimálně. Jde o prarodiče, čím jsou starší, tím o ně jde více (obecně o seniory).
Z nakažených dětí do 9 let nezemře ani jedno z 1000.
Z nakažených dětí od 10 let až po třicátníky zemře 1 z 500.
Z nakažených čtyřicátníků zemře 1 z 250.
Z nakažených padesátníků zemře 1 ze 77.
Z nakažených šedesátníků zemře 1 z 28.
Z nakažených sedmdesátníků zemře 1 z 12.
Z nakažených osmdesátníků zemře každý šestý.

Jsou dokonce zastánci teorie (a já mezi ně patřím), že rozhodnutí vlády o zavření prvního stupně škol (přesněji do 4. třídy neboli do 10 let) bylo chybou, protože někteří rodiče dali děti na hlídání prarodičům a tím prarodiče (pokud jsou starší) reálně ohrozili na životě (že lepší by bylo nechat školy na 1. stupni otevřené, jen nahradit starší učitele mladými učiteli 2. stupně případně i studenty pedagogických VŠ). Proto jsem nedovolil v Chrastavě zavření mateřské školky. Kdo si ale přesto své dítě z mateřské školky vzal a dal je na hlídání prarodičům, ten je ohrozil. Čím starší prarodiče jsou, tím více."

Zdroj: FB