Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Starosta Nového Boru se obává o budoucnost domů dětí v menších městech. Potíž je v pojmu "unikátní klient"

04. 08. 2022 | 12:23

O budoucnost středisek volného času a domů dětí a mládeže se obává starosta Nového Boru na Českolipsku Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Celkem deset z 14 středisek a domů dětí v Libereckém kraji nesplňuje parametry nového financování, které chce od ledna 2023 zavést Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT).

dítěLoutka
ilustrační foto

V řadě středisek to bude znamenat minimálně omezení počtu pracovníků nebo dokonce k jejich zánik, řekl ČTK Dvořák. Stanovisko ministerstva ČTK zjišťuje.

Podmínkou financování je podle Dvořáka takzvaný unikátní klient. "To znamená, že se budou počítat do úvazku děti s jedním rodným číslem. Nebude se tak zohledňovat, zda dítě navštěvuje jeden nebo třeba tři kroužky, což především menším střediskům například ve vyloučených lokalitách umožňovalo mít minimálně 3,5 úvazku. Tím mohlo vzniknout více kroužků, do kterých mohly ty samé děti chodit opakovaně. Vzhledem k tomu, že dojde ke zprůměrování, budou velká střediska ve velkých městech zvýhodněna na úkor malých," doplnil novoborský starosta.

Domy dětí a střediska volného času mají přitom podle Dvořáka ve výchově mladé generace nezanedbatelné místo. Vedou děti k aktivitám sportovním, ale i k takovým, k nimž se v rodinách nedostanou jako je hudební výchova či výuka jazyků. "Pro větší děti nahrazují družiny, když jsou rodiče v práci nebo nemají zájem o to, co jejich potomek ve volném čase dělá. Často jim tak pracovníci dávají základy sociálních návyků, učí je organizaci volného času," řekl Dvořák.

Jak důležité jsou, se podle Dvořáka ukázalo v době pandemie, kdy se podle něj střediska snažila o sociální spojení dětí, které zůstaly izolované doma. "Byla to právě střediska volného času a domy dětí, kde vznikaly adaptační skupiny pro ukrajinské děti," dodal. O prázdninách podle něj většina těchto středisek organizuje příměstské, ale i běžné letní tábory, a umožňuje tak dětem smysluplné vyžití, když rodiče nemají dovolenou. "Je to jenom nástin mnoha činností, které se opravdu nedají zvládnout v jednom nebo dvou lidech," řekl Dvořák.

Pokud budou chtít města tyto organizace udržet v provozuschopném stavu, budou podle Dvořáka muset pracovníky nad rámec podpory z MŠMT platit ze svých už tak dost napjatých rozpočtů. Už dnes přitom radnice hradí provozní náklady středisek. V minulosti se proti změně ohradil Liberecký kraj, změnit pravidla se pokusil i senátor Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj), ale neuspěli.

čtk