Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Volební hadrák je dlouho předem slyšet a dlouho poté cítit. Veze i sdělení, že nostalgie po minulosti je falešná

28. 08. 2021 | 5:00

AKTUALIZOVÁNO: Kouzlo nechtěného. Poslední prázdninový týden začala horká fáze kampaně před parlamentními volbami a máme tu hned minipříběhy, jež byly bezpochyby myšleny jinak, než nakonec vyzněly. Trojkoalice SPOLU se zaštítila slovem ZMĚNA, což zejména v našich krajských zeměpisných šířích vyznívá prapodivně až žertovně.

vol21STANfbfarský
Čtyři z hadráku bez psa před hejnickou bazilikou. Vítěz Fota týdne. Konkuruje mu snímek poslankyně s vnučkou čtoucí knihu bosse Babiše, snímek je uvnitř článku. Vítězná fotka je stažena z FB Jana Farského

Máme tu s politicky provařenou Změnou, která nemá s avizovanou ZMĚNOU koalice SPOLU nic společného, neblahé mnohaleté zkušenosti a klidně se bez ní do budoucna obejdeme. ZMĚNA poměrů, již mohou, resp. musí přinést parlamentní volby, je ovšem nezbytná.

V obecném kontextu je slovo ZMĚNA podtrhující výraznou tříobličejovou grafiku zcela na místě a správně, neboť tato země změnu (slovo, které nemá rovnocenné synonymum) potřebuje jako příslovečný vepř drbání. Vlády oligarchických struktur, jež uchvátily stát ke své potřebě a spotřebě, jsme si za osm let užili už dost a je nejvyšší čas začít vracet věci do normálu. To proto, že mezi demokracií a nějakým typem diktatury je nesmírně tenká a křehká linie.

Bude to ale hodně těžké, protože soupeř díky neuvěřitelnému a dostatečně nedořešenému střetu zájmů disponuje nesmírnou mediální i politickou silou a neštítí se jí použít. Všechny nynější vládní výjezdy nejsou ničím jiným než kampaní a přehlídkou krystalického babišismu - papalášismu, přičemž se do limitu pro kampaň vůbec nepočítají. Bude se rovnat zázraku, pokud si demokratická opozice s takovou přesilou poradí. Zázraky se ale občas dějí.

Stejně hlasitě, bohužel k nelibosti části veřejnosti, dává trojlístek jménem SPOLU světu najevo, že jej volí jeho starostové – míněni starostové zvolení za ODS, lidovce a TOP09. Takových je prý nejvíce v republice. Kvůli tomu se na sociálních sítích lehce rozkatil i STAN, který kandiduje spolu s Piráty v té druhé sestavě demokratických stran. Dělá si totiž na slovo starosta nárok. Nic ale není dále od pravdy. Slova jako starosta či změna patří do slovníku spisovné češtiny, ne do partajní výbavy.

Já bych slovní spojení SPOLU a starostové v jednom z hesel neviděla nijak dramaticky, hledala bych v tom spíše chytře skrytou podporu kolegům ze stejné strany barikády. Je zkrátka riziko, když se do názvu politického subjektu dostane plnovýznamové slovo. Se zkratkou ODS nebo ČSSD se nic moc kreativního v politickém marketinku vymyslet nedá, ovšem se slovy ano, piráti, starostové nebo zelení se dá v tomtéž oboru doslova kouzlit. Když se to umí - do plusu i do minusu.

A jak na sociálních sítích kouzlí zájemci o váš hlas v říjnových parlamentních volbách? Nevyžádaně se mi to teď samo lepí na zeď, takže nebylo potřeba příliš hledat:

Asi nejvkusnější příspěvek přišel od Starostů a Pirátů. Čtyřka z velorexu (alias Čtyři z velorexu bez psa) zachycená před hejnickou bazilikou nemá po mém soudu chybu. Poslanci Jan Farský (STAN) a Tomáš Martínek (Piráti) se hadrákem pohybují po kraji a vizuálně to není vůbec špatné. Jan Farský vsadil na netradiční vozidlo, tedy osvědčený recept. Jak je to dlouho, co jezdil s kandidátem TOP09 Horáčkem po kraji na dvoukole? Jistě, v onom roce, kdy se STAN dostal poprvé do sněmovny díky spojení s topkou. Což už je hodně vousatá historie.

Letos spolu s pirátským poslancem vsadil na vozidlo tříkolové, trubkové, hadrové. Je dlouho předem slyšet a dlouho poté cítit. Podle řidiče Farského má ukázat i to, jak je nostalgie po minulosti falešná. "Všichni rádi vzpomínáme, co jsme dělali, když jsme byli mladí a v čem jsme jezdili. Já lidi rád svezu v tom velorexu, je to pěkný zážitek, ale myslím, že do práce už by s tím dnes nikdo jezdit nechtěl," vysvětlil.

Krajský lídr SPOLU poslanec ODS Petr Beitl má na profilu klasiku – setkání s voliči před stánkem. Poněkud aktivnější je kravařský starosta Vít Vomáčka, který na síť sází fotky i textové posty nabádající k zamyšlení.

repro FB J. PastuchovéPo mém soudu nejroztomilejší, ale zároveň i nejdiskutabilnější volební příspěvek umístila na svůj FB profil krajská lídryně ANO Jana Pastuchová. Na fotce, která se ale na facebooku příliš dlouho neohřála, už je stažena (ale poslal mi ji v sobotu ráno jeden čtenář, zveřejňuji jako důkaz, že na profilu poslankyně byla...) je Jana Pastuchová s rozkošně zvídavým dítětem za krkem, jak společně čtou tu Babišovu knihu, co nemohl napsat, protože neumí česky. „My máme  přečteno," hlásí. Což v případě dítěte, které je vysoce pravděpodobně vnučkou jmenované a  nejspíše si vzhledem k věku ještě nepřečte vůbec nic, vypadá velice komicky, nevěrohodně až trapně.

Poslankyni zřejmě někdo vysvětlil, že se děti, a už vůbec ne vlastní vnoučata, v politické kampani nepoužívají, byť jsou sebeúžasnější. Budiž jí ke cti, že fotku stáhla. Lehce poupravené motto  jejího šéfa "stáhněte rychle, než to smažou" v praxi.

A navíc: Děti po letech nikterak nejásají nad nápady svých předků, používat je k čemukoliv. Vzpomeňte na aférku tohoto týdne, kdy to rozkošné miminko lovící dolarovou bankovku z vody, vyfocené na přebalu legendárního alba Nevermind, žaluje po 30 letech Nirvanu o pořádný balík.

Po komunistickém kandidátovi jménem Jan Koros jsem trochu zapátrat musela, protože je mimo veškeré mé bubliny a alespoň na pikosekundu se nedávno stal hvězdou twitteru. Nechal se totiž slyšet, že nestudoval historii proto, aby ji někdo posléze upravoval. Odkazoval na nějaký svůj článek v partajních Haló novinách. Má pravdu, soudruh, až na jeden detail: Nevystudoval historii, nýbrž dějepis na pedagigické fakultě Technické univerzity v Liberci, což je zásadní rozdíl. Historie se studuje na filosofické fakultě, ne na peďáku na technice.

Jak jsem na to přišla? U zdroje: Vystudoval na Technické univerzitě v Liberci, obor učitelství se zaměřením na zeměpis a dějepis. Pracuje jako učitel dějepisu a zeměpisu na základní škole, uvádí jeho rodná v oficiálním životopise kandidáta. Je to asi pro mnohé maličkost, ale jakkoliv upravovat současnost je rovněž špatně.

Shrnuji: Do voleb zbývá pár týdnů a je třeba všechno přežít. Bude to náročné, nebude to hezké, ale dáme to. Jako každý rok.

Z dalších témat, která přinesl končící týden, je třeba zmínit snad už jen fotbal. Zatímco Jablonec září a propracoval se do dalšího kola evropské ligy, Liberec prohrál v domácím poháru s třetiligovými Zbuzany. Trenéra to stálo židli a Liberec se nadále potácí na dně ligové tabulky. Nemám ambici ani znalosti neradostnou situaci ve fotbalovém Liberci analyzovat, jen konstatuji, že pod Ještěd přišly horší časy.

Připomenu, že fotbalisté Liberce ve 2. kole českého poháru senzačně nebo trestuhodně - záleží na úhlu pohledu - vypadli s třetiligovými Zbuzany, obcí ve středních Čechách, po domácí prohře 1:2. Slovan v tomto ročníku opouští MOL Cup jako první zástupce nejvyšší soutěže. Svěřenci trenéra Pavla Hoftycha si nezvedli sebevědomí po špatném vstupu do první ligy, ve které z úvodních pěti kol získali jediný bod a jsou na posledním místě tabulky se skóre 1:9.

Jablonec ale jede, a není to jen vylosovaným, papírově slabším soupeřem. Fotbalisté Jablonce zvítězili v odvetě 4. předkola Evropské konferenční ligy v Žilině 3:0 a po domácím triumfu 5:1 si podruhé v historii a poprvé po třech letech zahrají základní skupinu evropských pohárů. Svěřenci trenéra Petra Rady se premiérově probojovali do hlavní fáze pohárů z kvalifikace, do Evropské ligy v roce 2018 prošli přímo bez nutnosti hrát předkola. Severočeši inkasují za postup 2,94 milionu eur (75 milionů korun).

Ony totiž Zbuzany, kdy v bráně chytal ajťák a góly stříleli zanícení amatéři ne nepodobní machrům z Okresního přeboru, kteří ráno po zápase mazali do kolbenky, taky nebyl nijak silný soupeř. A přesto na liberecké trávě U Nisy senzačně vyhrál. Tak to ale ve sportu občas chodí, když se nedaří, tak se nedaří.

Rekonstrukce hráze jizerskohorské přehrady na Černé Nise v Bedřichově téměř za 21 milionů korun se blíží k závěru. Korunu hráze stavbaři opravují od roku 2019 a práce by měly skončit do konce října. No konečně! Kdykoliv jedu kolem, nikdo si tam žíly netrhá. Asi mám "kliku" na technologické pauzy. Faktem ale je, že hráz jednoho z nejnavštěvovanějších cílů Jizerských hor, po níž vede velká část turistických i cyklistických tras, je zavřená už třetím rokem a je to přinejmenším škoda. Ta spojnice přes čarokrásnou vodu nesmírně chybí. Tak si ji prohlédněte alespoň ve fotogalerii Artura Irmy.

Užijte si poslední prázdninový víkend, byť je monzunové počasí hlášeno na oba volné dny.

Alena Roubalová