Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vypadá to, že lidé jsou tak otupělí z informací, co a kdy se zdražilo či zdraží, že už ani veřejně nebrblají. Až doma

26. 11. 2022 | 5:00

Na strašení a energetické knížecí rady, jak je dnes a denně chrlí média a jejich prostřednictvím i politici, začínám mít prudkou alergii: Chcete ušetřit za teplo – zateplete si barák. Investujte miliony, ušetříte jednotky tisíc. Chcete levnější teplo, pořiďte si tepelné čerpadlo. Aha, vy bydlíte v paneláku bez balkonu, tak že čerpadlo není kam umístit. Nevadí, ono stejně stojí čtvrt milionu plus práce a vám dělá problémy každá měsíční záloha za plyn. Tak si dejte do okna deku.

děloJeštěd3
Co je v Liberci nového? Pět děl na Ještědu. Sněžných. Foto z FB profilu Ještěd, hory za rohem

Nebo: Koupí nové ledničky za deset tisíc ušetříte stokoruny za elektřinu. Nebo: Dejte si na střechu soláry, stát finančně přispěje.  A novou střechu, která ty panely unese, zaplatí kdo? Nebo: Šetřete vodou, bude dražší. Jistě, to bych ovšem musela sehnat instalatéra k protékajícímu wc (změřila jsem to, do kanálu bez užitku unikalo 100 litrů denně) hned, ne až za deset dní. Atd. Atd. Už zase o tom vznikají vtipy, což je v Čechách důkaz, že je něco ve velkém nepořádku.

Tak už jen luxusní perla nakonec: Je čas spořit, vyzval Česko guvernér ČNB. Nedodal ale, že o našetřené peníze národ připraví inflace, kterou ČNB odmítá krotit. Tak dík za radu a budeme se modlit, aby nepadla měna, resp. někoho nenapadlo provést měnovou reformu. To abychom byli zase všichni stejně chudí a byl důvod jít si zacinkat klíči.

Konec PŠM (staří vědí), jdeme na sever:

V programovém prohlášení koalice v Liberci pro příští čtyři roky, které vedení radnice zveřejnilo ve středu, je kromě jiného modernizace zchátralého plaveckého stadionu i obnova lanovky na Ještěd, která je už přes rok mimo provoz po tragické nehodě. Ročně by mělo jít z rozpočtu města na investice a další výdaje půl miliardy korun, v této částce nejsou započítané dotace. Tak se budeme těšit, snad to napotřetí klapne.

Též se budeme těšit, až se vydraží otesánek jménem Skloexport, který se zatím tyčí pod nádražím. Bude-li ale stále na ocet, přestane se tyčit a zhroutí se. Každopádně: Nevyužívaná budova Skloexportu v Liberci jde znovu do elektronické aukce. Druhé kolo se uskuteční od 20. do 21. prosince, vyvolávací cenu snížil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových o 15 procent na 67,070.900 korun. Kdopak si asi koupí "pořádný" dárek pod stromeček?

Liberecký kraj zdraží od Nového roku jednotlivé jízdenky v regionální dopravě, hlavním důvodem je růst nákladů. Při koupi jednotlivé jízdenky a platbě v hotovosti zaplatí cestující zhruba o deset procent víc než nyní, až o pětinu zdraží jednotlivá jízdenka při bezhotovostní platbě krajskou kartou Opuscard, stále bude ale levnější než při hotovostní platbě. Beze změny zůstane cestování s předplacenými časovými jízdenkami. Oznámil to kraj a kupodivu v mediálním prostoru prská jenom liberecká opozice, byť krajské město nic zdražovat nebude. Vypadá to, že normální lidé jsou tak otupělí z informací, co a kdy se bude zdražovat, že už ani veřejně nebrblají. Doma si asi, a právem, zanadávají od plic.

Hodně ale brblají v obchodech, když nakupují jídlo. Zejména když vyrazí pro zboží v akci a ono v regálech vůbec není. Byla jsem svědkem hádky v nejmenovaném supermarketu, kde po trhácích týdne zbyly jenom reflexní cenovky. Zapojila jsem se s dotazem, proč ty cenovky personál alespoň neodstraní, aby "predátory" (tak se v branži říká zákazníkům jdoucím po zboží v akci, což už ale začínají být všichni) zbytečně nedráždili. Prý to rozeberou tak rychle, že nikdo nestíhá... Pak ale netřeba vykládat tovar do regálu, stačí otvírat krabice. Ty cenovky jsou tam navíc v každém případě.

Přiznávám, že jsem si bláhově myslela, že už nikdy nezažiji válku na kontinentě, kde žiji, fronty v obchodě a rvačky a hádky o zboží tamtéž. Přestože se nalézáme kousek od polských hranic a můžeme si tam pro jídlo a benzin kdykoliv dojet, odolávám. Byť mi všichni tvrdí, jak je tam levno a kvalitno. Jen člověk musí přežít ty fronty, aby něco koupil.

A to já právě ještě nehodlám, protože pořád ještě nemusím.

Nějak mi to evokuje staré časy, z nichž se mi pokaždé spolehlivě přitíží. Pamatuji dobu, kdy jsme jezdili do NDR pro zimní boty a bundy. Například. Tam v co nejstarších křuskách a hadrech, které se tam daly vyhodit poté, co našinec nakoupil a hned se oblékl a obul do nového.

Ovšem stávalo se, že se z nakupovacích zájezdů vždycky někdo vracel tzv. bez kabátu bos. Buď nic nesehnal, nebo ho vyhmátli na hranicích. Celníci nebyli na hlavu padlí ani za bolševika a novinky na nohách a tělech pasažérů poznali okamžitě. Pak bylo výhradně na nich, zda přivřou oko.

Tak takhle hluboko jsme ještě neklesli. Z Polska Češi tahají metráky jídla a kuřiva bez omezení a striptýzů na hranicích. Vykupováním mj. tun kuřecích řízků, másla a vajec samozřejmě štveme tamní obyvatelstvo, které nalézá prázdné regály. Ona to ale není žádná polská specialita, ony ty prázdné regály jsou i u nás, a to tu je extrémně draho, jak káže opoziční propaganda vedená největším producentem zřejmě nejdražších potravin v zemi.

Jedu na nákup. Přes ulici.

Přímo z italského Bolzana dorazila pod Ještěd děla. Sněhová. Pět nových pracantů v podobě nejmodernějších sněžných děl TT10 z továrny TechnoAlpin je připraveno připravit ty nejlepší sněhové podmínky na sjezdovce Nová Skalka. Startujeme již 10. prosince, vzkázal skiareál na svém facebookovém profilu. Což je za chvíli, můžete chystat ski.

Ve čtvrtek, poprvé ve volebním cyklu 2022 – 26, jednalo liberecké zastupitelstvo v novém složení. A bylo to úplně stejné představení jako v předchozích čtyřech a více letech. Jen za pultem sedí tolik šéfů, že se sotva vejdou do záběru kamery, jež jednání snímá.

Opakuje se opoziční kvákot za každou cenu a k tématům, jimž političtí aktivisté rozumějí jako koza petrželi. Jeden její exponent to blábolení už vymakal natolik, že položí otázku, hned si na ni sám odpoví a ještě se svým slovům zasměje. Důkaz, že dno se dá pořád posouvat směrem dolů. Donekonečna.

Ve čtvrtek například bájil, jak chce jeden městský pozemek získat firma z "daňového ráje". Kdyby se ten "generátor vlastnoručně vynalezených senzací" podíval do veřejně přístupné Evidence skutečných majitelů (ESM), nemusel by pustě prášit a generovat aféru tam, kde fakt žádná není. To by ale musel vědět, jak alespoň v základních principech funguje stavební byznys a development.

Za zaznamenání pak ještě stojí to, že Liberec chce získat do svého majetku od Českých drah pozemky a stavby kabinové lanovky na Ještěd v Horním Hanychově. Záměr jednohlasně odsouhlasili zastupitelé krajského města. Jen nikdo neví, kolik to městský erár bude stát. České dráhy jsou ochotné majetek spojený s lanovkou prodat, cena vzejde ze znaleckého posudku, který se bude teprve zpracovávat.

Do Vánoc je už jenom skok. Začíná advent. Hodně zajímavý, protože nový, mi přijde ten pořádaný na zámku ve Svijanech. Krásné ale budou všechny adventní akce, s nimiž se od tohoto víkendu roztrhne přislovečný pytel. Už proto, že se v předchozích dvou letech nemohly konat vůbec. Proč? Protože koronavirus a u vesla ještě ta stará parta, pro kterou byl zákaz, klidně ze dne na den, základní mocenský prostředek.

Užívejte, dokud to jde. Odhaduji, že nezbytná náprava nakupených potíží bude dost bolet.

Alena Roubalová