Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Celkem sedm tun vánočního cukroví napekli v jabloneckém Pekařství Šumava. Teď budou péct vánočky

16. 12. 2019 | 10:28

Zhruba sedm tun vánočního cukroví napekli letos v Pekařství Šumava v Jablonci nad Nisou. Je to zhruba třikrát víc než před deseti lety, řekl dnes ČTK předseda představenstva Ivan Šnajdr. Péct vánoční cukroví začali v Jablonci na počátku listopadu. Pokud jde o cukroví, to už mají hotové, napekli 13 tradičních druhů, do Vánoc teď budou péct vánočky.

Podle průzkumu ČTK lze kilogram vánočního cukroví v Libereckém kraji pořídit i zhruba za 300 korun, u menších pekáren a cukráren zákazníci platí až 500 korun a na vánočních trzích i víc. Za kvalitu jsou lidé ochotni si i připlatit.

"Letos poprvé budu mít 11 druhů vánočního cukroví, protože jsem si ho objednala. Zjistila jsem, že kapacita mého volného času je natolik malá, že kdybych ještě pekla, tak si ten předvánoční čas vůbec neužiju. Navíc nabídka kulturních akcí, koncertů a výstav je velká a já to chci všechno stihnout," řekla ČTK Jana Fričová z Jablonce.

Podle Šnajdra je lidí, kteří pečou, rok od roku méně. "Dřív se cukroví prodávalo hlavně ve městech, teď už se nepeče ani na vesnicích. Ti, co pekli, stárnou, a mladí na to v dnešní hektické době nemají čas," poznamenal. Kilo cukroví podle něj letos Pekařství Šumava prodává za 480 korun, je to o něco víc než loni. "Náklady rostou, zdražuje máslo, rum, energie, ale hlavně práce. Vánoční cukroví je totiž především o ruční práci," řekl Šnajdr. U vánoček se podle něj ceny nezměnily, ta levnější přijde na 30 korun, velká máslová se prodává za 85 korun.

Pekařství Šumava vzniklo v roce 2008 a má 120 vlastních prodejen nejen v Libereckém kraji, ale také ve středních Čechách nebo v Praze. Do dalších desítek obchodů své pečivo firma dodává. "Ještě v roce 2017 jsme měli vlastních prodejen kolem 150, ty venkovské jsme ale museli postupně uzavřít," řekl Šnajdr. Důvodem bylo zavedení EET a také rostoucí mzdy a hlavně nedostatek pracovníků na trhu práce.

čtk