Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jablonecká bižuterie zdražuje, důvodem je rhodium. Jeho cena vystoupala na historické maximum - 8200 dolarů

10. 01. 2020 | 12:07

Kvalitní jablonecká bižuterie zdražuje. Ceny žene nahoru hlavně zdražování rhodia, které bižuterní výrobci používají k povrchové úpravě kovových částí šperků. Rostou i ceny energií a dalších surovin, firmy se musí vyrovnávat také s rostoucími náklady na mzdy.

šperk
ilustrační foto

ČTK to dnes řekl Pavel Kopáček, předseda Svazu výrobců skla a bižuterie (SVSB), který na Jablonecku sdružuje zhruba 60 bižuterních firem se 4000 zaměstnanci.

Rhodium se spolu s platinou a palladiem používá hlavně ve výfukových systémech automobilů k neutralizaci znečišťujících látek. Jeho cena s rostoucími požadavky na snižování emisí strmě roste. Za loňský rok stoupla více než dvojnásobně, v závěru roku překročila hranici 6000 amerických dolarů (136.400 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). Aktuálně ale cena vystoupala na historické maximum - 8200 amerických dolarů (186.400 Kč) za unci. Důvodem je rostoucí poptávka po bezpečných investicích v souvislosti s hrozbou střetu mezi Íránem a Spojenými státy na Blízkém východě.

Výroba skla a bižuterie je druhým odvětvím, kde se rhodium používá stále víc. Díky galvanizaci rhodiem získávají šperky luxusní povrch, navíc jsou velmi odolné, nečernají a jsou hypoalergenní. "Je to nejkvalitnější galvanizace, na kterou jsme všichni postupně přešli," řekl Kopáček. Výrazné zdražení kovu tak žene cenu kvalitní české bižuterie nahoru. "Nejvíc to postihne ty nejlevnější artikly. Cesta je jediná - netlačit se do levného segmentu a postupně zvýšit ceny. Rozumný zákazník pochopí, že když chce kvalitní evropské zboží, nemůže ho mít za asijské ceny," dodal.

Sklářský a bižuterní průmysl má v Libereckém kraji dlouholetou tradici a po automobilovém průmyslu je druhým nejsilnějším odvětvím v kraji. Do cen bižuterie se podle Kopáčka promítá i růst mezd. Zejména zvyšování minimální mzdy podle něj na bižuterní výrobce citelně dopadá. "Bižuterie není milionářský byznys. Je tu celá řada profesí, kde je mzdová úroveň na úrovni minimální mzdy, typickým příkladem je domácí práce," řekl Kopáček. Loni se minimální mzda zvýšila o 1150 korun, letos o dalších 1250 korun na 14.600 Kč. I přesto hodnotí bižuterní výrobci loňský rok jako dobrý a stabilní. "Pokles zájmu o naši produkci jsme zatím nepocítili," dodal Kopáček.

čtk