Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Loni Jablonec získal Oskara za nejnižší produkci komunálního odpadu. Získal za to šest milionů 

26. 01. 2020 | 12:22

V roce 2019 se v Jablonci nad Nisou vytřídilo 3942 tuny odpadu, a to zejména z barevných kontejnerů, sběrných dvorů, sběren, výkupen a školních sběrů. Město za třídění odpadů v loňském roce získalo tzv. Odpadového Oskara a finanční odměnu ve výši 6 mil. korun.

JNmapaNová
ilustrační foto

Za sběr využitelných odpadů získává město odměnu od společnosti Eko-kom, a. s. „Za loňský rok přesáhne výše odměny pro Jablonec šest mil. korun. Tyto peníze dále použijeme na provoz a zkvalitňování systému třídění odpadů,“ říká ekonomický náměstek primátora Milan Kouřil. Už v průběhu roku 2018 se na řadě míst objevily nové kontejnery, u některých stanovišť se zvýšila četnost vývozů, vznikla čtyři nová stanoviště kontejnerů na tříděný odpad a zavedl se oddělený sběr jedlých olejů a tuků apod.

Odpadový Oskar

V černých popelnicích a kontejnerech skončilo loni 6 451 tun odpadu. „I když množství směsného komunálního odpadu oproti předchozímu roku o 135 tun vzrostlo, patří Jablonec k největším městům v České republice s produkcí pod 150 kg na obyvatele za rok,“ tvrdí Barbora Šnytrová z oddělení správy veřejné zeleně jabloneckého magistrátu. Podle jejích slov spolek Arnika udělil loni Jablonci nad Nisou Odpadového Oskara za nejnižší produkci směsného komunálního odpadu na obyvatele v kategorii měst nad 5 000 obyvatel v Libereckém kraji.

„Výborné výsledky má město díky dlouhodobé podpoře třídění, ale též díky tomu, že zde domácnosti platí za směsný komunální odpad podle jeho skutečné produkce, tzn. podle objemu nádoby a frekvence jejího vývozu,“ doplňuje náměstek Kouřil.  

Množství tříděného odpadu roste

Vzhledem k vysoké hmotnosti materiálu tvořily loni největší podíl z celkového množství tříděného odpadu kovy, a to 1447 tun. Dále bylo vytříděno 1247 tun papíru, 708 tun skla a 541 tun plastů. Meziroční nárůst o 9 % byl zaznamenám u plastů. „Již dva roky se mohou do žlutých kontejnerů kromě PET lahví odevzdávat též veškeré plasty z domácností a nápojové kartony,“ připomíná Kouřil. Nápojové kartony (tetrapaky) tvoří necelá 2 % obsahu žlutých kontejnerů, což je zhruba 10 tun ročně.

Nepatrně se zvýšilo i množství odevzdaného papíru. „V modrých kontejnerech se vysbíralo přibližně stejné množství jako v roce 2018, a sice 737 tun papíru. Kromě nich se velkou měrou podílejí na celkovém množství školní sběry, a to ročně kolem 250 tun papíru,“ konstatuje Šnytrová s tím, že školní sběry probíhají prakticky ve všech jabloneckých základních i ve většině mateřských škol. Papír lze odevzdat ve sběrnách a výkupnách, např. v ul. Belgická a Želivského.

Šedé kontejnery se ujaly

„Téměř dva roky jsou v Jablonci k dispozici šedé kontejnery zejména na drobný kovový odpad z domácností, jako jsou plechovky od nápojů, potravin, zvířecí konzervy apod. Loni pořídilo město další kontejnery na kovy, a tak nyní jsou na 18 stanovištích. Loni jsme vysbírali celkem 9 tun kovového odpadu a věříme, že množství poroste,“ říká Barbora Šnytrová. Největší nárůst byl zaznamenán u množství odevzdaného skla, a sice o 145 tun oproti roku 2018. Kolem 30 % z celkového množství tvoří čiré sklo.

Velkoobjemový, biologický a další odpad

Velkoobjemový odpad se odevzdává do sběrných dvorů nebo při ambulantních svozech, což loni činilo 1395 tun. Také biologicky rozložitelný odpad mohou Jablonečané zdarma odevzdávat ve sběrných dvorech a při mobilních svozech, loni tak množství bioodpadu činilo 409 tun. „Toto číslo je díky kompostérům, jež jsme za přispění dotace půjčovali občanům, ale také kvůli suchu, téměř o 100 tun nižší než v předchozím roce,“ vysvětluje Šnytrová.

Do bílých kontejnerů odevzdali Jablonečané 120 tun použitého textilu.  „Aby byl přehled o množství odevzdaného odpadu úplný, je třeba dodat, že občané odevzdali 26 tun nebezpečného odpadu a 41 tun pneumatik. Do sběrných dvorů bylo loni odevzdáno 123 tuny velkých elektrospotřebičů - např. ledničky, pračky apod., 11 tun drobných elektrospotřebičů, 389 plochých televizorů a monitorů,“ uzavírá odpadovou statistiku náměstek Milan Kouřil.

JN/Jana Fričová