Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Třicet let svobody: Na výstavě v Jablonci bude i snímek Karla Gotta s Lennonem či Queen

15. 10. 2019 | 15:39

Kolem stovky fotografií osobností z let 1968 až 1989 bude na výstavě v Domě národopisců Scheybalových v Jablonci, jež začne ve čtvrtek. Autorem snímků je Otto Dlabola, který byl od roku 1970 dvorním fotografem Karla Gotta.

Gottphoto©Otto Dlabola Gott
Foto: Otto Dlabola

Některé fotografie se na veřejnosti objeví poprvé. ČTK to dnes řekl ředitel Jabloneckého a kulturního infocentra Petr Vobořil, který dům národopisců provozuje.

Nedávno zesnulému umělci je věnováno zhruba deset fotek. "Na jedné sedí Gott u stolu s Johnem Lennonem a Yoko Ono. To se moc neví, že se potkali," řekl Vobořil.

Podle ohlasů příznivců ze sociálních sítí jsou podle Vobořila výjimečné i snímky kapely Queen z jejich koncertu v londýnském Hyde parku z roku 1976, na který přišlo přes 150.000 diváků. "Máme z něj několik fotografií, Otto Dlabola byl tehdy přímo na pódiu," dodal Vobořil. Dlabola patří podle něj mezi průkopníky fotografie českých celebrit a ve své sbírce má fotografie stovek zpěváků.

Foto: Otto Dlabola

Výstava se koná k výročí 30 let od sametové revoluce, kromě umělců je proto zaměřená i na události spojené s lety 1968 a 1989. "Hledali jsme unikátní snímky zachycující dramatické události spojené s pádem komunismu a děním v roce 1968. Díky tomu jsme se blíže seznámili s obsáhlým archivem fotografa Otto Dlaboly, který má ve svém portfoliu přes 200.000 negativů a diapozitivů," uvedl Vobořil. Na výstavě jsou i fotografie z 21. srpna 1968, které Dlabola pořídil od budovy rozhlasu na Vinohradské ulici v Praze. "Dlabola zvěčnil také okamžik, kdy na dnes už legendárním balkoně tehdejšího domu nakladatelství Melantrich poprvé 21. listopadu 1989 promlouval k plnému Václavskému náměstí budoucí prezident Václav Havel. A poté lidem zazpívala Marta Kubišová Modlitbu pro Martu, která se stala symbolem sametové revoluce," dodal Vobořil.

Foto: Otto Dlabola

Výstava nazvaná SVĚDECTVÍ 68-89 / TŘICET LET SVOBODY slavnostně začne ve čtvrtek v 17:00. Fotografie si budou moci zájemci prohlédnout v Domě národopisců Scheybalových v Kostelní ulici do 23. listopadu.

čtk