Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zájem řidičů kamionů o testování u hranic v Hrádku n.N. neklesá. Přes Trojmezí je cesta do Německa volnější

17. 02. 2021 | 12:11

Zájem řidičů kamionů o testování na česko-polském hraničním přechodu u Hrádku nad Nisou na Liberecku neklesá. Od pondělí tam už provedli zhruba 450 odběrů, zájem je poměrně stabilní, řekl dnes ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda.

testyhranice5
Foto: Artur Irma

Hasiči zajišťují odběrovému týmu zázemí včetně vyhřívaného stanu, při odběrech se podle kapacit střídají zdravotníci společnosti SMŽO-MEDIC s mobilním týmem hasičů. Odběrové místo tam zůstane nejméně do konce týdne.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) se bude o dalším působení odběrového stanoviště na česko-polské hranici jednat. "Máme informaci, že ministerstvo zdravotnictví by si přálo, abychom to antigenní místo provozovali do 15. března," řekl na dotaz ČTK liberecký hejtman. Není podle něj problém zřídit odběrové místo a zajistit jeho financování v době nouzového stavu. "Až nouzový stav skončí, budeme muset dopředu připravit nějaké smluvní vztahy, protože je v tom zapojená i soukromá společnost SMŽO-MEDIC, která byla jako jediná schopná tam poskytnout personál," dodal.

Zřízení testovacího místa souvisí s rozhodnutím Německa, které od neděle zařadilo Českou republiku mezi oblasti s vysokým výskytem koronavirových mutací a na hranicích obnovilo stálé kontroly. Do Německa se dostanou jen němečtí občané a lidé, kteří v Německu žijí. Při příjezdu musejí předložit koronavirový test, a i když je negativní, musejí nastoupit dvoutýdenní karanténu. Výjimku z karantény mají nákladní dopravci a vybraní pendleři. Na hlavních hraničních přechodech se kvůli kontrolám tvoří dlouhé kolony.

Liberecký kraj žádný přechod do Německa určený pro kamiony nemá. Jediný hraniční přechod Petrovice - Lückendorf je určen pro dopravu do 3,5 tuny. Řidiči kamionů proto využívají přechod v Hrádku nad Nisou odkud projedou zhruba 800 metrů přes polské území do Německa. Podle krajské policejní mluvčí Jany Světlé je zatím na obou místech klid. Policie dohlíží na plynulost dopravy u Hrádku, kde se tvoří fronta u odběrového místa. Čeká tam podle ní ale většinou do 20 kamionů. "Jinak je tam provoz plynulý," dodala Světlá.

čtk