Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Budovu Skloexportu možná získají hasiči, chtějí ji využít pro směnu s krajem. Získají tím základnu

24. 10. 2023 | 14:40

Léta nevyužívanou budovu Skloexportu v Liberci, která patří státu, možná získají do svého vlastnictví hasiči. Jejich zájem o temto objekt dnes ČTK potvrdil krajský ředitel Hasičského záchranného sboru (HZS) Libereckého kraje Jan Hadrbolec.

skloexportbudova1irma
Foto: Artur Irma. Dole ve fotogalerii archivní snímky z jedné z mnoha prohlídek budovy tehdejším vedením krajského města.

Využít ji podle něj chtějí v budoucnu pro směnu s Libereckým krajem. O budovu na lukrativním místě v blízkosti budoucího dopravního uzlu má kraj velký zájem, i když náplň pro ni zatím nemá, řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Hasiči budou mít majetek, který následně smění s Libereckým krajem za integrované výjezdové centrum, jež hodlá hejtmanství vybudovat v Turnově, vyplynulo z Hadrbolcových slov. Projekt výstavby výjezdového centra se připravuje už pět let. Klíčový je zejména pro hasiče, kteří mají ve čtvrtém největším městě v kraji základnu v zátopové zóně Jizery, i pětiletá velká voda dokáže stanici odříznout od komunikací.

Náklady na stavbu výjezdového centra, které má v jednom areálu spojit hasiče, dálniční policii a záchrannou službu se odhadují na bezmála 300 milionů korun. Z toho zhruba 167 milionů představují náklady na novou základnu hasičů, přes 84 milionů by měla stát základna krajské zdravotnické záchranné služby a bezmála 42 milionů zázemí pro dopravní policii. "Projekt už má stavební povolení, počítáme s tím v rozpočtovém výhledu," řekl hejtman. Stavba by tak podle něj měla začít v příštím roce.

Krajský ředitel hasičů dnes ČTK řekl, že s nabídkou na získání budovy Skloexportu v Liberci oslovil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). "My připravujeme odpověď úřadu, ve které jim sdělíme, že máme zájem o převod této budovy a následně se bude řešit celý proces," řekl Hadrbolec.

Mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová potvrdila, že s hasiči jednají. "Jednání doposud nebyla ukončena, a proto nelze sdělovat podrobnější informace," uvedla.

Hadrbolec neočekává, že by hasiči získali budovu Skloexportu do svého majetku ještě v tomto roce. "Musíme se pořádně seznámit s jejím faktickým stavem," uvedl ředitel hasičů. Očekává, že převod se uskuteční nejdřív po Novém roce.

Prvorepubliková sedmipodlažní budova Skloexportu na rohu ulic Žitavské a 1. máje byla původně postavená pro daňovou a celní správu. Proslulý exportér českého skla ji získal v době komunistického režimu, firma zkrachovala ve druhé polovině 90. let. Státu budova patří od roku 2001, poslední nájemci ji opustili o osm let později. Od té doby je objekt prázdný a chátrá, stát se pokouší areál o podlahové ploše 9357 metrů čtverečních prodat od roku 2008. V poslední aukci letos na začátku roku ÚZSVM ho neúspěšně nabízel za 57,01 milionu korun.

Jedním z důvodů nezájmu o budovu je to, že podle odhadů potřebuje rekonstrukci za více než půl miliardy korun. Liberecký kraj o budovu Skloexportu projevil zájem už loni na jaře, chtěl ji upravit pro ubytování až 500 ukrajinských uprchlíků, s ÚZSVM se ale na podmínkách bezúplatného převodu nedokázal domluvit. Podle Půty je případná směna s hasiči výhodnější, kraj nebude svázán podmínkami.

čtk