Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Záchranná služba v Libereckém kraji převzala deset nových vozů za víc než 45 milionů korun

19. 02. 2024 | 18:00

Záchranná služba v Libereckém kraji dnes převzala deset nových vozů za více než 45 milionů korun. Jde o sedm sanitek, dva lékařské vozy a jeden vůz pro zásobování základen záchranářů v kraji. Novináře o tom dnes informoval krajský ředitel záchranné služby v Libereckém kraji Luděk Kramář.

sanity1 2
Nové sanity, foto: Artur Irma

"My se snažíme každoročně obnovovat náš vozový park. Jenom za loňský rok naše vozy najely přes 1,2 milionu kilometrů, takže obnova našeho vozového parku je právě kvůli těm velkým nájezdům nesmírně důležitá," řekl Kramář. Dalších deset nových vozů podle něj převezmou ještě do konce letošního roku, půjde o sedm sanitek a tři lékařské vozy.

Nové sanity, foto: Artur IrmaJen za loňský rok vyjeli záchranáři v kraji na pomoc lidem ve více než 50.000 případech. Sanitky se podle Kramáře snaží obměňovat po čtyřech až pěti letech provozu. "Nově teď držíme filozofii takzvané zálohy jedna plus jedna, kdy chceme mít na každé výjezdové základně plnohodnotně připravený záložní vůz, tak aby kdykoliv, kdekoliv mohl vyjet," uvedl ředitel. V provozu mají podle něj na 14 stanicích deset lékařských a 32 sanitních vozů.

Sedm dnes převzatých sanitek zaplatila záchranná služba ze svého rozpočtu, každé stálo skoro šest milionů korun. Opět jde o dodávky Mercedes Benz upravené pro přepravu pacientů. Sanity mají na délku přes šest metrů, na výšku 2,75 metru a nosnost 4,1 tuny. "My tu unifikaci držíme už několik let zpětně. Je to právě kvůli tomu, že využíváme i záložní vozy dál v provozu. Takže ta unifikace je hrozně důležitá, protože ty vozy jsou uniformní jak vybavením, tak právě tou zástavbou. A to je obrovský benefit pro naše záchranáře," řekl Kramář.

Nové sanity, foto: Artur Irma

Nové vozy ale doznaly několika vylepšení na základě podnětů jejich posádek. "Jeden z požadavků byl, i kvůli bezpečnosti, aby byly vepředu i vzadu uložené tablety v pevných držácích. Takže když jedou (záchranáři) na výjezd, tak si můžou studovat toho pacienta, aniž by tablet drželi v ruce. Tablet váží zhruba dva kilogramy a v případě dopravní nehody by mohl způsobit zranění," uvedl krajský vedoucí dopravy záchranné služby Aleš Smetana. Nové sanity jsou vybavené i nízkofrekvenční sirénou, kterou záchranáři u jiné sanity začali testovat loni. "To se osvědčilo, takže jsme to tady dali do všech aut. Je to takový zvýrazněný tón, který nám umožní přednostní jízdu," dodal Smetana. Výhodou této sirény je, že zvuk v nízkých frekvencích lépe prostupuje překážkami a způsobuje vibrace. To může pomoci například u řidičů, kteří v autě poslouchají nahlas rádio.

Nové sanity, foto: Artur Irma

Dnes záchranná služba převzala i dva lékařské vozy Škoda Kodiaq. Jsou poslední z dodávky sedmi těchto vozů, které záchranáři pořídili s pomocí dotace ministerstva pro místní rozvoj. Každé stálo zhruba 2,3 milionu a dotace pokryla 90 procent ceny. Novinkou ve vozovém parku záchranné služby je i dodávka Renault Master za téměř 1,6 milionu, na starost bude mít zásobování všech 14 výjezdových základen záchranářů v kraji.

čtk