Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký dopravní podnik přišel loni v důsledku pandemie koronaviru o třetinu tržeb

12. 02. 2021 | 7:04

Liberecký dopravní podnik (DPMLJ) přišel loni v důsledku pandemie koronaviru o více než třetinu obvyklých tržeb z jízdného v MHD. Jezdilo až o polovinu méně cestujících, což přetrvává dosud. O víc než čtvrtinu ubylo cestujících v městské hromadné dopravě v Jablonci a České Lípě, vyplývá z ankety ČTK.

autobus dpml 128586817 1795446487271809 9173327717198911154 o
Ilustrační foto

V Liberci před pandemií jezdilo týdně autobusy a tramvajemi až 800.000 cestujících, v době nouzového stavu jejich počet v některých týdnech klesl na polovinu. "Na tržbách z jízdného za rok 2020 jsme oproti normálu ztratili 51 milionů," řekl ČTK předseda představenstva DPMLJ Michal Zděnek. V roce 2019 dopravní podnik na tržbách získal skoro 143 milionů.

Na propad v příjmech reagoval DPMLJ loni šetřením a omezováním investic. "Vyškrtli jsme veškeré opravy majetku, to znamená, že jsme chtěli opravovat některé tramvajové tratě a to jsme zrušili," řekl Zděnek. Odložila se podle něj například oprava tramvajové tratě v Jánské ulici za desítky milionů a nepočítá se s ní ani na letošní rok. "Děláme to z opatrnosti. Těžká doba sice jednou přejde, otázkou je ale kdy," uvedl Zděnek. Podle něj i nyní přepravují kvůli protikoronavirovým opatřením zhruba polovinu cestujících oproti obvyklému stavu.

Dopravnímu podniku loni částečně vypomohl vyrovnat se s propadem i Liberec, který je jeho hlavním akcionářem. Příspěvek navýšil o deset na 285 milionů korun. "Přístup města vnímám jako vstřícný, samo je ve složité situaci," řekl Zděnek. Epidemie ale dopravnímu podniku paradoxně i pomohla, kvůli krizi už netrpí nedostatkem řidičů. "Díky tomu, že neexistuje třeba zájezdová doprava, tak máme plný stav a přicházejí se ptát na práci i další řidiči," dodal předseda představenstva.

V MHD Jablonci a přilehlých obcích meziročně ubylo 28 procent cestujících. Loni jich autobusy přepravily 3,116 milionu a v roce 2019 to bylo 4,345 milionu. Loni ubylo i spojů. "V roce 2020 se na MHD Jablonec nad Nisou najezdilo o deset procent méně nasmlouvaných kilometrů. Pro představu, jako kdyby žádné autobusy po Jablonci a okolí nejezdily po dobu pěti týdnů," uvedl Luboš Wejnar, ředitel Jablonecké dopravní, která je koordinátorem veřejné dopravy ve městě. Kvůli omezenému provozu obce za veřejnou dopravu ušetřily. Podle Wejnara to bylo 3,5 milionu korun oproti standardnímu stavu.

Naopak pro Českou Lípu se kompenzace pro dopravce kvůli nižším tržbám loni navýšila meziročně o pět milionů na 54,4 milionu korun. "Pro rok 2021 počítáme v rozpočtu města s částkou 56 milionů Kč na MHD. Navýšení je způsobeno nejen z důvodu předpokládaného nárůstu inflace a oborové mzdy v dopravě, které ovlivňují cenu dopravního výkonu, ale i z důvodu očekávaných nižších vybraných tržeb než tomu bylo v roce 2019," uvedla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Loni MHD v České Lípě využilo 1,645 milionu cestujících, což bylo o 622.000 méně než v roce 2019. Ubylo tak 27 procent cestujících a stejný byl i úbytek na tržbách. Loni se na jízdném vybralo devět milionů, o rok dříve to bylo 12,3 milionu.

čtk