Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V souvislosti s restriktivními opatřeními přesunul Jablonec miliony z fondu na lepší bydlení do rezervy

02. 06. 2020 | 17:02

Jablonec nad Nisou zrušil kvůli úsporám souvisejícím s koronavirovou epidemií fond na zlepšení úrovně bydlení. Téměř 20 let do něj město dávalo polovinu peněz z prodeje nemovitostí a půjčovalo lidem na stavby a rekonstrukce bytů. V letošním rozpočtu bylo ve fondu 18 milionů korun. Zastupitelé tyto peníze převedli do zvláštní rezervy města, která vznikla v souvislosti s restriktivními opatřeními. ČTK to dnes řekl náměstek primátora Milan Kouřil (ANO).

Jablonec radnice Mad2celo
Foto: Mad

Druhé největší město v Libereckém kraji připravilo na letošní rok rozpočet s výdaji přes 1,247 miliardy korun, příjmy by měly být zhruba o 196 milionů nižší. V plánu byly investice za 280 milionů korun. Kvůli koronavirovým opatřením očekávají ale v Jablonci propad daňových příjmů a na všechny plánované investice tak nedojde. Radnice seškrtala o více než sto milionů výdaje a město například zrušilo i plánovanou revitalizaci sídliště Šumava za více než 15 milionů korun a některé opravy.

Fond na zlepšení úrovně bydlení zřídil Jablonec v roce 2001. O půjčky mohly žádat fyzické i právnické osoby, které vlastní obytné domy na území města. Peníze bylo možné použít na opravy domů a bytů, obnovu fasád, výměnu oken, ale také například na modernizaci výtahů nebo kanalizace, zateplení budov a střech. Zájemci měli možnost získat půjčku i pokud se chtěli připojit na centrální systém vytápění ve městě.

"V poslední výzvě od loňského listopadu do letošního března dostalo město jen dvě žádosti dohromady za zhruba 450.000 korun. Zastupitelé se rozhodli, že jim ještě vyhoví," řekl Kouřil. Město tak podle něj půjčí 100.000 korun se splatností do tří let na rekonstrukci existující a vybudování chybějící koupelny a toalety a dalších 346.000 korun se sedmiletou splatností na obnovu fasády. V obou případech je půjčka s dvouprocentním úrokem. Radnice také použila bezmála sedm milionů z fondu na rekonstrukci zanedbaných městských bytů.

čtk