Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hrad a zámek Frýdlant má malého brášku v krkonošských Kowarech, v Parku miniatur

13. 04. 2023 | 5:39

Křest miniatury hradu a zámku Frýdlant se uskutečníl 6. dubna v Parku miniatur v Kowarech. Kowary leží blízko Karpacze v polských Krkonoších, z Liberce je to necelých 60 kilometrů (mapy.cz). Park miniatur památek Dolního Slezska Kowary je otevřený celoročně a každý den.

kowaryKřest
Foto z FB Parku miniatur

Kromě mnoha polských památek se v Parku nalézají i miniatury z Krkonoš (například Sněžka) i z Podkrkonoší. To zastupují zámky ve Vrchlabí a v Jilemnici.

V Kowarech, v areálu původní továrny na výrobu koberců, se Park miniatur Dolního Slezska nalézá od roku 2003. Letos dvacetiletý projekt přibližuje architektonické památky dané oblasti, ale i blízkého českého pohraničí.

Foto z FB Krkonoše.eu

Při prohlídce Parku jsou k vidění modely hradů, zámků, klášterů nebo radnic zmenšené v poměru 1:25. Sněžka (1602 m.n.m.) je 50krát menší než originál. Miniatury jsou vyrobeny nejnovějšími modelářskými technikami, které odolávají nepříznivým povětrnostním vlivům.

Zdroj: FB Krkonoše.eu, http://www.park-miniatur.com/cs/